Michel wil Poetin de les niet lezen
Foto: BELGA
Na een onderhoud van tweeënhalf uur met Vladimir Poetin stelt Charles Michel vast dat er ‘kans is op een nieuw hoofdstuk op internationaal niveau’. Over de mensenrechten koos de premier voor de zachte toon.

De Russische president Vladimir Poetin ontving premier Charles Michel (MR) gisteren onverwacht niet in het Kremlin, maar in zijn officiële residentie Novo-Ogariovo. ‘Een mooi teken van respect en waardering’, vond de entourage van de premier. Dat ook minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov mee aanschoof, gaf aan dat de ontmoeting meer was dan een simpel beleefdheidsbezoekje. 

Het moet gezegd: de aanwezige Russische journalisten nuanceerden die lezing. Poetin verplaatst wel vaker zijn afspraken en hij moest nog een paar andere regeringszaken afhandelen, waaronder de ontvangst van de nationale ijshockeyploeg. Ook dat is belangrijk in de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen op 18 maart. 

Nerveus wiebelen
Wat er ook van zij, Poetin en Michel namen hun tijd. Meer dan twee uur zaten de regeringsleiders samen. ‘Tweeënhalf uur om precies te zijn’, zei de premier een beetje trots. Hij sprak over een heel sereen gesprek –  ‘zeker geen  macho-scenario’ –  waarbij er ook kon worden gelachen. Een opgewekte Poetin verwees, net als Medvedev dinsdag, al bij de start van hun ontmoeting naar de historische banden tussen onze landen, ‘die zelfs teruggaan tot Leopold I en Alexander I’.

Premier Michel, die toch wat nerveus wiebelde op zijn stoel en het oogcontact met Poetin vermeed, benadrukte dat er altijd ‘hoogtes en laagtes’ geweest zijn tussen Rusland en België, ‘maar het is belangrijk om te praten over onderwerpen van wederzijds belang, zoals veiligheid, de strijd tegen terrorisme en de toestand in het zuiden van de Europese Unie. Dat moet leiden tot een beter begrip van elkaars standpunten.’ 

Nieuw hoofdstuk
Na zijn gesprek met Poetin trekt Michel met een duidelijke boodschap naar de Europese Unie: het is tijd voor een nieuw hoofdstuk op internationaal niveau. ‘Ik heb de indruk dat er een kans is om een structurele dialoog aan te gaan en dat  er uiteindelijk ook de wil zal zijn om zelfs over Oekraïne te spreken. In Rusland zitten ze ook in een nieuw momentum, merk ik.’ Poetin haalde daarbij ook anekdotes aan over zijn eerdere gesprekken met Merkel en Obama. Zeker nu Donald Trump aan de macht is, ziet  Charles Michel nieuwe kansen voor Europa in onderhandelingen met Rusland. 

Zachte toon
De heikele onderwerpen, zoals de povere toepassing van de mensenrechten in Rusland, kwamen aan bod ‘zonder taboes’. Maar, zo klinkt het in de entourage van de premier, ‘op een zachte manier’. ‘Het is een kwestie van toon. De premier wil geen diplomatie met de megafoon. Hij is niet iemand die Poetin moreel de les wil lezen. Dat heeft toch geen zin. Er is een bepaalde realiteit in Rusland en die kunnen we niet veranderen.’