Groen voor het eerst met eigen lijst naar kiezer
Hil D'Haese steunt de lijst van Dimitri Timbremont en Jeroen Trappers. Foto: mvl

Het gerucht hing al een tijdje in de lucht, maar nu maakten de leden van Groen bekend dat ze met een onafhankelijke lijst naar de verkiezingen trekken. Ex-VU'ster Hil D'Haese steunt als onafhankelijke de lijst.

Voor het eerst kunnen de Affligemse kiezers in oktober stemmen voor een onafhankelijke lijst van Groen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zat Groen nog verankerd in de Lijst van de Burgemeester van Walter De Donder, maar daar wordt nu bewust afscheid van genomen. “Bij de verkiezingen in 2012 haalde Groen-lid Piet De Bisschop nog 356 stemmen bij LB, maar van een echte Groen-afdeling in Affligem was toen nog geen sprake”, zegt initiatiefnemer Dimitri Timbremont. “Twee jaar geleden begonnen we om de onemanshow uit te breiden naar een bredere beweging. Momenteel zijn er al een tiental vaste leden die de Groene partij op de kaart willen zetten in Affligem.”

De partij kiest dan ook voor een aparte lijst om de eigen accenten te kunnen benadrukken. “Er gebeuren vandaag al veel goede dingen in Affligem, maar wij willen toch een positiever verhaal schrijven met meer betrokkenheid voor de burger. De komende maanden werken we ons programma en de kieslijst verder uit. We hebben vier centrale thema's, waarbij we zeker verbeterpunten zien rond mobiliteit en wonen. We willen ook dat er meer aandacht komt voor fietsers en voetgangers. Een snelle ondertekening van het Burgemeestersconvenant, om de CO2-uitstoot te verminderen, vinden we ook erg belangrijk”, zegt Timbremont.

Onafhankelijk

Naast bouwkundig ingenieur Dimitri Timbremont en freelance software ontwikkelaar Jeroen Trappers kan Groen Affligem rekenen op steun uit verrassende hoek. Oud-VU-lid en oprichtster van N-VA Affligem Hil D'Haese sluit zich als onafhankelijke aan bij Groen. “Ik ben klaar met de traditionele partijen en hun idealisme”, zegt D’Haese. “Toen ik hoorde dat Groen hier uit de startblokken schoot, vond ik dat een interessante uitdaging. Affligem mag zeker wat meer begaan zijn met het milieu. We moeten ook trachten een groene, open gemeente te blijven. We moeten bewuster omgaan met nieuwe appartementen en woonwijken en bouwpromotoren richtlijnen opleggen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het aanleggen van verplichte ondergrondse parkeergarages.”

Op de achtergrond werkt ook Piet De Bisschop mee aan de nieuwe partij, maar wie lijsttrekker of -duwer wordt, is nog niet beslist. “We proberen een zo volledig mogelijke lijst te hebben, maar dat is geen streefdoel”, zegt Timbremont. “In oktober hopen we mee te surfen op het nationale succes van Groen en mikken we op minstens één verkozene.” “Door met een eigen lijst te komen, nemen we misschien een risico, want met de open lijst van LB of Open2040 zijn er meer mogelijkheden. We zien onze onafhankelijkheid echter als een volgende stap in ons leerproces.”

INFO

www.facebook.com/GroenAffligem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig