De Gentse skyline vormt vijf dagen lang een energieneutraal canvas voor de lichtkunst, installaties en videomapping-skills van Belgische en internationale kunstenaars en designers.

35 kunstenaars zorgen voor indrukwekkende projecties en lichtspektakels in de Gentse straten, langs een parcours van 6,6 kilometer.
Om 18.50 uur werd de officiële aftrap gegeven, gevolgd door een geïmproviseerd pianoconcerto van burgemeester Termont en schepen van cultuur Annelies Storms op de installatie 'Keys of Light'. Bezoekers kunnen er zien hoe de muziek een lichtshow op de gebouwen rond het bisdomplein aanstuurt.

De blikvanger voor deze editie is de fonkelende skyline met enkele iconische gebouwen langs het parcours: de Krook, de Boekentoren, de Sint-Niklaaskerk, de Stadshal, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Naast het historisch centrum en het kunstenkwartier zal ook de industriële geschiedenis van Gent belicht worden.

De vorige editie van het Lichtfestival, in 2015, trok 640.000 bezoekers in vier dagen tijd. Dit jaar duurt het evenement een dagje langer, en gaat het woensdag al van start. De stad Gent wil de publieks­opkomst nu beter spreiden. Ook het ­traject, door het kunstenkwartier en het historisch centrum, is langer. Het bedraagt 6,6 kilometer, zonder start- of eindpunt. Eenrichtingsverkeer moet ervoor zorgen dat de doorstroming vlot verloopt. In totaal zullen er 39 lichtsculpturen, projecties en installaties te zien zijn. Zeventien van de deelnemende kunstenaars komen uit Gent zelf.

Mobiliteit

Drie jaar geleden stonden de files tot op de snelweg. De park-and-rides liepen over en in Gent-Sint-Pieters konden de treinen de bezoekers amper aan. Dit jaar werd meer aandacht besteed aan mobiliteit. De binnenstad binnenrijden is moeilijk, de Vlaanderenstraat en de Kortrijksepoort worden elke avond tussen 18 en 19 uur afgesloten, op zondag om 17.30 uur. De centrumparkings zullen dus niet meer te bereiken zijn. De beste optie is de tram.

Fietsers die het parcours willen kruisen moeten een andere route nemen of afstappen. Bezoekers maken dus best gebruik van het openbaar vervoer en park-and-rides.

Het lichtfestival is gratis loopt woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19 uur tot middernacht. Op zondag begint het festival om 18 uur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig