Ivo Poppe schuldig aan vijf moorden
Foto: Simon Mouton

De volksjury heeft Ivo Poppe (61) schuldig bevonden aan moedermoord en de moorden op twee grootooms, zijn schoonvader en Irma Parmentier. Voor de moord op Marguerite Blondeel werd de Wevelgemse diaken vrijgesproken.

In een schriftje hield Ivo Poppe bij wie hij een spuitje gaf. Nonkel Maurice, nonkel Leon, zijn moeder, zijn schoonvader en mogelijk nog een reeks andere bejaarden. De afgelopen drie jaar probeerden speurders de slachtoffers een naam te geven. Een titanenwerk, omdat het gaat over mensen die al vele jaren dood zijn. 

Uiteindelijk stond Poppe terecht voor moedermoord en minstens tien andere moorden, maar de jury moest slechts oordelen over de zes bekende slachtoffers. Poppe bekende in totaal nog minstens tien feiten op patiënten, maar daarover werden geen schuldvragen gesteld.

In een korte repliek legde meester Jan Leysen eerder uit waarom het bisdom Brugge zich burgerlijke partij stelde. ‘Het is onnodig te vertellen dat het bisdom en de katholieke gemeenschap geschokt waren. Wij zijn hier voor de mensen die om het leven gebracht zijn.’ De advocaat van het AZ Delta haalde nogmaals het belang van het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt aan.

Onderzoek

Het belangrijkste bewijsmateriaal is een schriftje waarin Ivo Poppe minutieus zijn doen en laten noteerde. Speurders vonden daarin 261 namen met een kruisje. ‘Dat duidt op het feit dat ik de hand had in hun overlijden’, zei de diaken aanvankelijk. Uiteindelijk werd de lijst teruggebracht tot 48 verdachte overlijdens. De rode draad in zijn verdediging is het argument dat hij mensen 'uit hun lijden had verlost'. De diaken houdt vol dat al zijn slachtoffers ‘finaal terminaal’ waren. Hij ziet zich in geen geval als een seriemoordenaar, maar als een verlosser. 

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord voor de jury zich terugtrok voor de beraadslaging. Toen uitte Poppe zijn spijt. ‘Meneer de voorzitter, dames en heren, geachte families. Het spijt me, het spijt me heel erg’, zei Ivo Poppe.