Carrefour zet in op zelfscankassa’s
Foto: ISOPIX

Carrefour gaat besparen door personeel te vervangen door zelfscankassa’s in de verlieslatende hypermarkten. ‘Zo kunnen klanten sneller hun boodschappen doen’, klinkt het bij Carrefour.

De zelfscankassa’s zijn één van de maatregelen die Carrefour wil nemen om de geplande besparingen door te voeren. De supermarktketen is van plan twee hypermarkten te sluiten en vier te verkleinen. Onder meer door de introductie van zelfkassa’s, naar het voorbeeld van andere supermarkten, zouden in de komende jaren in elke hypermarkt 10 tot 25 banen kunnen verdwijnen

Carrefour onderstreept te voordelen van de beslissing. ‘De zelfscankassa’s zullen zorgen voor meer variatie in de job, en een betere ergonomie. Daarnaast zal de polyactiviteit kunnen leiden tot een eenvoudigere inplanning van medewerkers, waardoor de uurroosters sneller ter beschikking zouden zijn.’

Volgens vakbond BBTK zullen in elke winkel gemiddeld 10 voltijdse personeelsleden verdwijnen. Dat komt overeen met 24 mensen. Bij de keten werken veel deeltijdse werkkrachten.

‘Rumoerige bijeenkomst’

Vorige week kondigde Carrefour een herstructurering aan, waarbij 1.053 mensen in de hypermarkten en 180 personen op de hoofdzetel van Carrefour België in Evere hun baan verliezen. Twee hypermarkten, in Genk en Luik, gaan dicht. Andere moeten inkrimpen.

Vakbonden en directie hebben voor het eerst sinds de aangekondiging samengezeten, in de zogenaamde informatie- en consultatiefase. Volgens de bonden ging het er soms ‘rumoerig’ aan toe en was de sfeer bij momenten ‘gespannen’.

‘De bonden werden met cijfers om de oren geslagen’, zegt Jan De Weghe van BBTK. De directie heeft hem niet overtuigd. ‘We blijven erbij dat er andere oplossingen moeten gevonden worden.’ De Weghe vindt dat de directie te weinig gedaan heeft met alternatieven die tijdens de vorige herstructurering, in 2010, werden voorgelegd. Volgens BBTK blijft alles bovendien ‘erg vaag’.

‘We streven ernaar een gepaste oplossing te vinden voor elk individu’, zegt Tom Van Drogenbrouck, nationaal verantwoordelijke van de handelssector voor ACLVB. ‘Wat en hoe dat zal gebeuren moet in de komende maanden duidelijk worden.’

De volgende vergadering is gepland volgende week woensdag.