Nog meer dan 140 ‘Belgische’ kinderen in voormalig IS-kalifaat
Paul Van Tigchelt, topman van het Ocad Foto: Bart Dewaele, BDW

In het voormalige IS-kalifaat in Syrië en Irak leven momenteel nog meer dan 140 kinderen van mogelijke Belgische origine. Dat zegt Paul Van Tigchelt, de topman van het Ocad.

Van Tigchelt sprak woensdagmiddag op een studiemiddag over de aanpak van de terugkeer van Europese IS-kinderen. Het seminarie was georganiseerd door Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) en drie andere leden van de liberale ALDE-fractie.

Volgens het Ocad leven nog meer dan 140 ‘Belgische’ kinderen in Syrië en Irak. ‘Daarbij zijn maar een paar gevallen bekend van kinderen ouder dan tien van wie we weten dat ze een militaire training genoten hebben’, zei Van Tigchelt. ‘De meesten zijn tussen 0 en 3 jaar oud. Je moet geen academicus zijn om te weten dat deze kinderen ook slachtoffers zijn. Liefst 75 procent is jonger dan zes jaar en geboren in IS-gebied.’

In 2017 keerden acht Belgische kinderen naar ons land terug. Ze waren allemaal nog heel jong, sommige niet ouder dan een paar weken.

Ook volwassenen

Het is moeilijk te weten te komen waar de kinderen die momenteel in Irak of Syrië verblijven zich precies bevinden, zei Van Tigchelt. Ze hebben ook niet allemaal a priori het recht om naar België te komen of terug te keren, want het valt niet altijd te bewijzen dat ze effectief van (een) Belgische ouder(s) afstammen.

Van Tigchelt gaf ook aan dat ongeveer 410 volwassen Belgen of personen die in België verbleven hebben naar de conflictzone in Irak en Syrië vertrokken zijn. Daarvan is een derde zeker gestorven, is een derde teruggekeerd (vooral in 2013-2015) en is een derde nog steeds daar. ‘We weten niet altijd precies waar ze zijn en velen van hen zijn wellicht gedood, maar dat weten we niet zeker’, zei Van Tigchelt.