Gedeputeerde Vereecke verrassend geen lijsttrekker voor provincie: “Ik focus me nu weer op Kuurne”
Carl Vereecke (rechts) zou de lijst Nieuw Kuurne/VLD in Kuurne duwen, mogelijk krijgt hij toch nog een andere rol. Foto: eva

Gedeputeerde Carl Vereecke wordt dan toch geen lijsttrekker voor Open VLD voor de provincieraadsverkiezingen. Er werd intern gekozen voor Piet Vandermersch uit Rollegem-Kapelle. “Ik leg nu weer mijn volledige focus op Kuurne”, reageert Vereecke.

Het was de ambitie van Carl Vereecke (55) om er nog een tweede termijn bij te doen als gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen. De gewezen burgemeester van Kuurne kondigde voor de zomer al aan dat hij voor de provincie ging en dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen enkel als lijstduwer zijn plaatselijke afdeling zou steunen op de kartellijst Nieuw Kuurne/VLD. Maar na een interne beslissing bij Open VLD dinsdagavond is duidelijk dat de Kuurnenaar zichzelf niet zal opvolgen als gedeputeerde.

Vereecke is geheel tegen zijn eigen verwachtingen niet verkozen tot lijsttrekker voor de provincielijst. Door de afslanking van de provincies werden de vroegere districten Kortrijk, Roeselare en Tielt samengevoegd tot één kieskring.

Ontgoochelde reactie

“De leden vanuit Roeselare en Tielt kozen voor de andere kandidaat en omdat niet iedereen van de regio Kortrijk aanwezig was, ben ik geen lijsttrekker. Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik was er graag samen met een sterke ploeg volledig voor gegaan. Het is jammer dat onze partij niet de vruchten zal plukken van mijn zes jaar werk. Maar het is een democratische beslissing, ik moet het aanvaarden.”

De uittredende gedeputeerde is geen kandidaat meer voor de provincie. “Ik wil geen dubbelzinnigheden. Ik wilde voorrang geven aan de provincie, maar nu leg ik weer volledig mijn focus op Kuurne.”

Aan stoppen met politiek denkt Vereecke dus niet. “Ik wil mij blijven inzetten zoals ik al jaren doe”, aldus Vereecke, die van 2001 tot 2012 al burgemeester was. “In Kuurne zijn de uitdagingen enorm. Zo is er bestuurskracht nodig om niet te moeten overgaan tot een fusie.”

Of Vereecke nog een andere plaats krijgt op de kartellijst met de burgerbeweging Nieuw Kuurne, is nog niet beslist. “Ik wil gerust lijstduwer blijven. Enkel als mijn partij wil dat ik elders sta of alsnog ga voor het burgemeesterschap, zal ik dat doen. Het is hoe dan ook aan de Kuurnenaars om te beslissen of ze voor mij nog een rol zien in Kuurne.”

“Democratisch verkozen”

De lijsttrekker voor Open VLD wordt landbouwer Piet Vandermersch (52) uit Rollegem-Kapelle (bij Ledegem), die al 14 jaar provincieraadslid is voor die partij. Sinds kort is hij fractievoorzitter. “Ik heb gedurfd mij kandidaat stellen tegenover Carl, wat echt geen evidentie is. Ik zag echter niet in waarom ik het niet zou doen. Er is op een democratische manier gekozen en alles is volgens de gebruikelijke procedure verlopen”, aldus de lijsttrekker.

Toen in 2012 de kiesdistricten Roeselare en Izegem werden samengevoegd, haalde hij het al van Geert Leenknecht uit Izegem. Nu herhaalt de geschiedenis zich. “We gaan opnieuw voor de meerderheid. De toekomstige beleidsdomeinen liggen mij nauw aan het hart.”

Vandermersch, die oppositieraadslid is in Ledegem, staat in eigen gemeente op de kartellijst van VD (Vrijheid en Democratie) en CD&V. “Ik hoop alvast zowel in de provincieraad als in de gemeenteraad mijn mandaat voort te zetten.”