Mechelse seriemoordenaar bekent voor start assisenproces
Schets van Renaud Hardy tijdens de reconstructie. Foto: RR

Renaud Hardy (55), de seriemoordenaar uit Mechelen, heeft in aanloop van zijn assisenproces twee moorden en twee moordpogingen bekend. Dat deed hij in november al, maar het nieuws raakte nu bekend in aanloop van het proces.

Renaud Hardy, die aan de ziekte van Parkinson lijdt en zich ondertussen verplaatst met een rollator, belandde twee jaar geleden achter de tralies, nadat hij op 17 september 2015 zijn ex-partner Linda Doms (51) in Hofstade om het leven had gebracht. Toen speurders beelden vonden van de feiten, hoe hij urenlang zijn ex had vernederd en verkracht tot ze uiteindelijk stierf, kon hij niet anders dan de moord bekennen.

Hoewel de speurders hem via DNA-sporen ook aan verschillende andere feiten linken, bleef hij die steeds stellig ontkennen, tot in november. Dat nieuws raakte nu bekend in de aanloop van het assisenproces.

Tweede moord

Zijn ex blijkt niet het eerste slachtoffer te zijn van de Mechelaar. In mei 2014 heeft Hardy de alleenstaande Maria Walschaerts (82) om het leven gebracht.

Hij vertelde ook dat hij op de avond van 29 september 2014 een heel gezin wilde uitmoorden, maar dat het plan faalde. Diezelfde avond probeerde hij rond middernacht dan maar in te breken bij Annie H. (toen 68) in Bonheiden, maar ook daar raakte hij uiteindelijk niet binnen

Andere feiten

Het onderzoek en DNA-analyse brachten ook andere verbanden aan het licht. Zo zouden de speurders via DNA-analyse hem ook een moordpoging

Met de vingerafdrukken en het DNA van Hardy tot hun beschikking, konden de speurders hem aan nog drie andere dossiers linken. De moord op Maria Walschaerts (82) uit Leest, die in mei 2014 gedood werd door een inbreker en de moordpoging op Annie H. (68) uit Bonheiden in september 2014. Ook bij haar werd een inbraakpoging ondernomen, maar raakte de dader niet binnen.

In februari 2015 werd actrice Veerle Eyckermans (55) uit Hofstade - bekend van tv-series als ‘Albert II’ en ‘Postbus X’ - door een inbreker bont en blauw geslagen met een stok. Ondanks de aangetroffen DNA-sporen ontkende Hardy bij die feiten betrokken te zijn geweest.

‘Geen commentaar’

Frédéric Thiebaut, de advocaat van Renaud Hardy, wil niet reageren op de bekentenissen van zijn cliënt. ‘Ik ga daar geen commentaar op geven. We zullen het proces afwachten.’

Het assisenproces in Tongeren start in februari, na de krokusvakantie, en zal drie weken duren.