Brussels Parlement wil koning vragen Park van Laken te openen
Foto: © Clément Philippe

Jarenlange pogingen van verschillende Vlaamse partijen om een deel van het koninklijk park in Laken opengesteld te krijgen voor het grote publiek, brengen stilaan een en ander in beweging. Het Brussels Parlement stemde er gisteren kamerbreed mee in het verzoek te zullen ‘aftoetsen’ bij de koning. Het Koninklijk Paleis wil niet op de zaak reageren.

De roep om meer openbaar groen in Brussel weerklinkt al lange tijd. Zeker in het noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een erg dichtbebouwd gebied. Laat daar nu net de koninklijke tuin liggen, een groene long van 186 hectare in Laken. Alleen: het park is exclusief voorzien voor leden van de koninklijke familie.

Daarin wil het Brussels Parlement verandering brengen. Op vraag van de volksvertegenwoordigers zal parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) hierover in contact treden met het Koninklijk Paleis. Het parlement hoopt zo te weten te komen hoe het paleis zelf tegenover een mogelijke openstelling staat. Dat meldt stadsmagazine Bruzz op zijn website.

'Het is in ieder geval een positief signaal dat geen enkele politieke partij zich tegen een mogelijke openstelling kant', zegt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) aan Bruzz. Zij diende het voorstel namens haar partij in. Ook Groen en Ecolo dienden een soortgelijk voorstel in.

'Alles moet juridisch natuurlijk waterdicht zijn, en ook de veiligheid van de koning moet gegarandeerd worden', besluit Van Achter.

'Geen commentaar'

Het Koninklijk Paleis zegt 'op de hoogte te zijn' van het besluit van het Brussels Parlement, maar wil verder niet reageren. 'Wij hebben de berichten ook gelezen, maar geven momenteel geen commentaar. Of het Brussels Parlement intussen al contact heeft gezocht, dat weet ik niet', zegt Patrick Renault, de perschef van het Paleis.

Vorig jaar diende N-VA al op federaal niveau een wetsvoorstel in om een gedeeltelijke openstelling van het park te bekomen. De partij wil dat de zone die exclusief is voorbehouden aan leden van de koninklijke familie wordt ingeperkt tot een oppervlakte van ruim 60 hectare.

Het Park van Laken is voor 49 procent in het bezit van de federale regering, via de Regie der Gebouwen. Het meerderheidsaandeel van 51 procent is in handen van de Koninklijke Schenking.