Kostprijs Vlaamse woonzorgcentra met ruim 3 procent gestegen
Foto: BELGA

De dagprijzen in de Vlaamse woonzorgcentra stegen jaar op jaar met gemiddeld 3,11 procent. In 2017 kost een dag in een Vlaams rusthuis gemiddeld 56,30 euro. Dat blijkt uit de resultaten van een studie die werd uitgevoerd op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

In Brussel, Antwerpen en Vlaams-Brabant ligt de gemiddelde dagprijs met respectievelijk 63, 60 en 58 euro het hoogst. Oost- en West-Vlaanderen en Limburg schommelen rond de 54 euro. Het totale gemiddelde voor heel Vlaanderen komt uit op 56 euro.

De hoogste procentuele stijging is voor rekening van Vlaams-Brabant (4,37 pct), gevolgd door Limburg (3,97 pct) en West-Vlaanderen (3,45 pct). In Antwerpen en Oost-Vlaanderen steeg de dagprijs gemiddeld met 2,23 en 2,82 procent. Brussel kende de laagste toename, met een stijging van 0,79 procent.

Het is de eerste keer dat een dergelijke vergelijking van de dagprijzen wordt gemaakt. Vlaanderen is pas sinds 2015 bevoegd voor de materie als gevolg van de staatshervorming. Vorig jaar liet de Vlaamse overheid een nulmeting uitvoeren van de dagprijzen. Bedoeling is om de meting voortaan jaarlijks uit te voeren zodat er meer transparantie ontstaat rond de evolutie van de dagprijzen.

Inbegrepen in de dagprijs zijn onder andere de woongelegenheid zelf, de gemeenschappelijke ruimtes, de verpleging en verzorging, de voeding, het onderhoud van gebouw en kamers en het energieverbruik. Daarnaast kunnen de woonzorgcentra ook supplementen aanrekenen voor bijvoorbeeld dokterskosten en medicatie, telefoonkosten, een abonnement op kabeldistributie, kamerbediening en kapperskosten.

In totaal waren op 1 mei vorig jaar 804 woonzorgcentra erkend. Op een uitzondering na zijn alle centra in de studie opgenomen.