Zeeduivel is Vis van het Jaar
Foto: BELGAONTHESPOT

De zeeduivel, ook gekend als lotte of staartvis, volgt de rode poon op als Vis van het Jaar. Het VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, wil met dit initiatief elk jaar een minder bekende noordzeevis in de kijker plaatsen bij de consument.

Het is al de dertigste maal dat het VLAM een Vis van het Jaar uitroept, en de tweede maal dat de zeeduivel als laureaat uit de bus komt. Eerder viel de vissoort die eer al te beurt in 2010.

Hoewel hij in tonnage vrij veel gevangen wordt, tot bijna 500 ton in 2017, ligt de zeeduivel bij amper 2 procent van de Belgische gezinnen op het bord. Hij wordt ook vaak verward met andere vissoorten, zoals de zeewolf. Om die redenen koos het VLAM ervoor om deze vis nog eens uit te roepen tot Vis van het Jaar.

De zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is, aldus het VLAM, een lelijke vis waarvan de kop twee derde uitmaakt. Hij kan tot 2 meter groot worden. Het grote voordeel is dat hij geen graten bevat, maar een centraal middenbeen. Daardoor kan hij op verschillende manieren worden klaargemaakt. De vis is stevig, blank en heeft een zoete smaak.

Bovendien zijn de visquota voor zeeduivel dit jaar opwaarts bijgesteld. Hij kan bijna het hele jaar rond gevangen worden, van de Golf van Biskaje in de zomer tot in Denemarken in het najaar. Er wordt niet specifiek op zeeduivel gevist, maar hij kan tot wel 30 procent van de bijvangst uitmaken.

Het VLAM zet deze vis het hele jaar door in de kijker met onder meer een receptenboekje, evenementen en workshops.