Brit Edward Clancy wint proloog Herald Sun Tour van nauwelijks 1,6 km

De Brit Edward Clancy (JLT Condor) heeft woensdag de proloog in de Herald Sun Tour (2.1), in Australië, op zijn naam geschreven. Clancy bleef in Melbourne op een parcours van nauwelijks 1,6 kilometer de Denen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) voor.

De 32-jarige Clancy is ook de eerste leider in de Australische rittenkoers. Hij telt één seconde voorsprong op Pedersen, Hansen en de Australiër Alex Frame (Trek-Segafredo), die vierde werd in de proloog. Er doen geen Belgen mee in de Herald Sun Tour.

Clancy, die in 2007 en 2008 in Belgische loondienst reed bij Landbouwkrediet, bouwde op de piste een indrukwekkende carrière uit met diverse olympische - en wereldtitels in de ploegenachtervolging. Op de weg kon hij nog geen spraakmakende resultaten voorleggen.

Donderdag wacht de renners in de Herald Sun Tour de eerste rit in lijn, een overwegend vlakke etappe van 161,8 kilometer tussen Colac en Warrnambool. De Herald Sun Tour eindigt op zondag.

Vorig jaar was de eindzege voor thuisrijder Damien Howson, in 2016 was Chris Froome nog de eindwinnaar.

Uitslag:

1. Edward Clancy (GBr/JLT Condor) de 1,6 km in 1:54

2. Mads Pedersen (Den) op 0:01

3. Lasse Norman Hansen (Den) z.t.

4. Alex Frame (Aus); 5. Anthony Giacoppo (Aus) 0:02; 6. Alexander Edmondson z.t.; 7. Ian Bibby (GBr) 0:04; 8. Michael Hepburn (Aus) z.t.; 9. Graham Briggs (GBr); 10. Matthew Gibson (GBr).