Regering trekt ontwerp woonstbetreding naar zich toe, commissie afgelast
Charles Michel moet de discussie ontmijnen. Foto: BELGA

De meerderheid wil het ontwerp over de woonstbetreding in alle rust herwerken. Een geplande commissievergadering gaat daarom niet door.

Het ontwerp dat de politie moet toelaten om de woonst van derden te betreden in de zoektocht naar mensen zonder papieren, verhuist opnieuw naar de regering. De hoorzitting van gisteren met het werkveld (waaronder de onderzoeksrechters) bracht heel wat pijnpunten aan het licht. Ook binnen de meerderheid groeide de weerstand over het geleverde werk.

Aangezien het om een ontwerp van de regering gaat, kan het niet zomaar via enkele amendementen gaan, zo valt te vernemen. Meteen had het weinig zin om de geplande commissievergadering te laten doorgaan. Er wordt gewacht op de terugkeer van Charles Michel (MR) uit Rusland. Hij moet de regie nemen waardoor het geleverde werk van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris van Asiel Theo Francken (N-VA) zonder problemen doorheen de Kamer kan. Wellicht neemt dat enkele weken in beslag nemen.

De hoorzitting stelde scherp op enkele pijnpunten. Zo blijven de onderzoeksrechters ongelukkig over de slechts zijdelingse manier waarop ze bij de operatie worden betrokken. Maar de versterking van hun rol zou impliceren dat het om een strafrechtelijke procedure moet gaan en niet langer een administratieve. Bij de MR valt dan weer kritiek te rapen over de onduidelijke omschrijving van het onderzoek. Hoever mogen de politiediensten gaan om bijvoorbeeld de identiteitspapieren van een illegaal in een woning te zoeken. Dat kan meteen de vorm aannemen van een echte huiszoeking.

Dat er een regeling moet komen, lijdt evenwel geen twijfel. Momenteel opereren de politiediensten in een vacuüm. Meerderheid en een stuk van de oppositie willen daarom een wettelijke procedure nader uitwerken. Maar de technische uitwerking loopt moeilijker dan gedacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig