Eddy Casteels neemt piepjonge Haris Bratanovic op in preselectie WK-kwalificatie
Foto: AFP

Bondscoach Eddy Casteels heeft het 16-jarige toptalent Haris Bratanovic opgenomen in de preselectie van het Belgische nationale basketbalteam voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (23/02 in Sarajevo) en Frankrijk (25/02 in Nancy). De nu al 2m08 grote center speelt voor Falco Gent.

Ook de 20-jarige Tim Lambrecht (2m10) van Oostende behoort tot de 24-koppige preselectie. Quentin Serron en Jonathan Tabu, voor het eerste luik van de WK-kwalificaties out met blessures, zijn eveneens gepreselecteerd. En Matt Lojeski, die eerder verhinderd was door de Euroleague met Panathinaikos, staat ook op de lijst. Sam Van Rossom is buiten strijd met een zware rugblessure. Op 19 februari vertrekken de Belgian Lions met 14 spelers naar Sarajevo.

Het team van Casteels verloor op de eerste speeldag met 59-70 van Frankrijk. Vervolgens was Rusland in Moskou met 76-69 te sterk. De eerste drie landen van de poule stoten door naar het tweede en laatste deel van de WK-kwalificaties, dat in september 2018 van start gaat. De Belgen hopen er na vier opeenvolgende EK’s voor de eerste keer bij te zijn op een WK.

Preselectie van 24 spelers: Thomas Akyazili, Ismael Bako, Khalid Boukichou, Haris Bratanovic, Maxime De Zeeuw, Terry Deroover, Xavier François, Pierre-Antoine Gillet, Amaury Gorgemans, Vincent Kesteloot, Tim Lambrecht, Elias Lasisi, Alexandre Libert, Matthew Lojeski, Domien Loubry, Jean-Marc Mwema, Retin Obasohan, Jean Salumu, Loïc Schwartz, Quentin Serron, Jonathan Tabu, Olivier Troisfontaines, Kevin Tumba en Hans Vanwijn.