In tegenstelling tot wat al weken was aangekondigd, was Catalaans president Carlos Puigdemont dinsdag niet aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Leuven. Hij zorgde wel voor een videoboodschap.

“Carlos Puigdemont raakte er niet door het circulatieplan”, grapte de Leuvens N-VA-lijsttrekker bij het begin van de speeches. De afgezette Catalaanse leider zou komen normaal een speech komen geven, maar al in de loop van de dag werd duidelijk dat zijn aanwezigheid in het gedrang zou komen door de ontwikkelingen in Spanje.

Niet tegenstaande waren er wel zo’n 75 internationale journalisten verzameld op de receptie. Ze werden niet teleurgesteld, want samen met de vele aanwezigen kregen ze wel een videoboodschap van de president te zien. Veel wijzer werden ze daar echter niet van. “We blijven vechten tegen wie die de wens van de inwoners van Catalonië niet respecteren”, zei Puigdemont, waarna hij als snel overging tot een lofzang van Lorin Parys.

Slachtoffer

Puigdemont werd als spreker vervangen door Toni Comin, de voormalige minister van Volksgezondheid in de Catalaanse regering. Grappige noot van de avond werd voorzien door televisiemaker Luc Haekens. Hij was er tegen betaling en is ‘absoluut geen N-VA'er’, wat hij ook liet merken. Al werden ook de andere Leuvense lijsttrekkers slachtoffer van zijn grappen.

Tot slot nam Parys zelf het woord. Hij herhaalde vooral verschillende verkiezingspunten die de voorbije maanden al aan bod kwamen, zoals een ANPR-cameraschild, één uur gratis parkeren, aanpassingen aan het circulatieplan en meer inspraak van de Leuvenaar.