Belgische biefstuk belandt straks op Chinees bord
Foto: Gert Verbelen
China is bereid om in de toekomst Belgisch rundvlees te importeren. ‘Een onverhoopt succes’, zegt minister van Landbouw Denis Ducarme vanuit Peking.

De dollekoeienziekte heeft in ons land al vele jaren geen rund meer getroffen, maar sinds de uitbraak eind jaren 90 sloot China zijn grenzen voor Europees – en dus ook Belgisch – rundvlees. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) probeert daar dezer dagen verandering in te brengen. Met een overproductie voor de binnenlandse markt – onze zelfvoorzieningsgraad voor rundvlees bedraagt 163 procent – is het vinden van exportmarkten voor de boeren van levensbelang.

Met een delegatie van het federaal Voedselagentschap had Ducarme in Peking een onderhoud met de Chinese viceminister van Landbouw. Die beloofde een missie naar België te sturen om de keten van het Belgische wit-blauw te komen inspecteren met het oog op een exportvergunning naar China. ‘We moeten hen overtuigen dat de Chinese consument geen enkel gevaar loopt en dat ons rundvlees volledig veilig is. De missie is een eerste stap, maar wel een erg positief signaal. Ook voor export van kip is de deur op een kier gezet’, zegt Ducarme.

Aziatische markt

De minister is er zich van bewust dat de Belgische vleesindustrie weinig producten maakt met een hoge toegevoegde waarde. Daardoor staat de prijs die de Belgische boer krijgt erg onder druk. Dat geldt niet alleen voor rundvlees maar zeker ook voor varkensvlees. De overproductie van Belgisch varkensvlees is nog groter dan die van rundvlees: we produceren anderhalf keer meer varkensvlees dan we consumeren. Ons land staat wereldwijd op de zevende plaats inzake export van varkensvlees. Het grootste deel daarvan (88 procent) gaat naar andere EU-landen. Sinds enkele jaren worden grote inspanningen gedaan om ons varkensvlees ook elders aan de man te brengen: de Filipijnen, Zuid-Korea, Japan, Vietnam, Hongkong.

De export naar China kende de jongste twee jaar een enorme boost. China is voor de Belgische varkenssector een belangrijke markt omdat de Chinezen vooral geïnteresseerd zijn in die delen van het varken die wij eerder als slachtafval beschouwen: poten, koppen en organen (zoals hart en nieren). In China is dat een delicatesse.

Wantrouwen

Maar het wantrouwen van China tegenover geïmporteerd voedsel is groot. Na zeven jaar onderhandelen werd in 2016 een exportcertificaat ondertekend waardoor de Chinese markt toegankelijk werd voor varkenskoppen en -organen. Ducarme bereikte in Peking nu ook een akkoord voor varkenspoten.

De minister zal er ook op toezien dat België in 2019 met Belgische voedingsproducenten aanwezig is op de internationale Chinese voedingsbeurs. ‘De koopkracht van de Chinese consumenten stijgt en ze zijn erg geïnteresseerd in nieuwe buitenlandse producten. Daar moeten wij op inspelen’, zegt Ducarme.