‘Sheriff van Gavere’ (77) stapt over naar lijst Gavere Durft/N-VA: “Ik heb de verkiezingen al zes keer gewonnen. Ik wil ze weer winnen”
Karel Hubau (Gavere Durft), oud-burgemeeester Hugo Leroy en Nadine De Stercke (N-VA): “Wij kunnen naar de verkiezingen trekken met een drietal dat de meeste voorkeursstemmen verzamelde in 2012.” Foto: lvh

Oud-burgemeester Hugo Leroy komt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober op voor het kartel Gavere Durft/N-VA. Dat maakte ‘de sheriff van Gavere’ dinsdag officieel bekend. “Ik voel me nog steeds capabel om mee te helpen besturen.”

De troebele relatie tussen Leroy en de Open VLD-VOG ontstond bij de overdracht van de burgemeesterssjerp in 2015, waardoor zijn beste vriend Denis Dierick de nieuwe burgemeester werd. Leroy kreeg toen zeer tegen zijn zin enkel een zitje als gemeenteraadslid terug van zijn partij. De bekendmaking van de jongere partijgenoot Dieter De Mets als nieuwe schepen ter vervanging van de eind 2017 overleden Marnix Vandekerckhove (52) bleek de druppel voor de oud-burgemeester.

Zes keer gewonnen

“Zes keer won ik de verkiezingen met Open VLD, maar toch werd ik gedegradeerd. De man die schepen wordt, heeft ruim 900 stemmen minder dan mij”, fulmineert hij.

“Ik hielp mijn beste vriend met wie ik jarenlang onafscheidelijk was, aan de sjerp en kreeg nadien een mes in de rug gestoken. Dat ik voor het open schepenambt zelfs niet benaderd werd eind vorig jaar, was een totale ontgoocheling en de druppel die de emmer deed overlopen. Als ze me hadden gevraagd, had ik toch voorgesteld om het ambt open te laten tot de verkiezingen.”

Vuur nog lang niet gedoofd

77 jaar is Leroy intussen, maar het vuur is nog lang niet gedoofd. “Ik voel me nog steeds capabel om mee te helpen besturen. Ik wil de verkiezingen winnen en me ten dienste stellen van Gavere zoals ik al mijn hele leven doe.”

Karel Hubau van Gavere Durft en Nadine De Stercke van N-VA zijn uiteraard blij met de komst van de oud-burgemeester. “De gesprekken met ‘burgervader Hugo’, zoals we hem zelf noemen, werden pas opgestart in 2018”, stelt het duo. “We wisten voordien niet wat hij van plan was. Uiteindelijk konden we na twee samenkomsten met Hugo besluiten dat een samenwerking een uitstekende keuze zou zijn. Opportunisme heeft hier niks mee te maken.”

Dat het drietal in het verleden al eens botste over bepaalde uitspraken van Leroy, steken ze niet onder stoelen of banken.

Duidelijke afspraken gemaakt

“Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met iedereen. Men weet waar men aan toe is. Wij kunnen naar de verkiezingen trekken met een drietal dat de meeste voorkeursstemmen verzamelde in 2012. Uitgaan van onze eigen sterkte met mensen zoals Hugo die zich dienstbaar opstellen voor de burger en een vinger aan de pols hebben: dat is ons doel.”

Hubau zal de kartellijst trekken, De Stercke zal de tweede plaats op zich nemen, Leroy zal duwen. Samen was het drietal in 2012 nog goed voor 3.815 voorkeurstemmen.

‘De sheriff’ blijft wel zetelen als gemeenteraadslid voor Open VLD-VOG en zal zoals eerder al het geval was naar eigen keuze stemmen. Hij blijft ook voor Open VLD zetelen in de provincieraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in