GroenRood heeft plan wat met Sint-Pauluskerk zou kunnen gebeuren
Voor GroenRood is de Sint-Pauluskerk meest geschikt om ze een bestemming te geven als gemeenschapscentrum voor de buurt. Foto: if

Oppositiepartij GroenRood pleit voor het behoud van de Sint-Martinuskerk in Petegem als kerk en voor het omvormen van de moderne Sint-Pauluskerk op de Oostkouter in Petegem als gemeenschapscentrum.

Volgens het kerkenplan van de stad krijgt de Sint-Martinuskerk een herbestemming maar is het nog niet duidelijk welke dat wordt. De Sint-Paulus is eigendom van de kerkfabriek. Het is de enige parochiekerk in Deinze die geen eigendom is van de stad. Daar zijn voorlopig geen plannen mee om die een andere bestemming te geven.

“De Sint-Martinuskerk aan de rotonde langs de N35 en N43 is volgens ons minder geschikt om ze een andere bestemming te geven”, zegt gemeenteraadslid Eddy De Winter.

“De Sint-Pauluskerk is de jongste kerk van Deinze en door haar structuur wel perfect geschikt voor herbestemming. Nu al vinden in de open kerk veel concerten plaats. Bij de op til staande herinrichting van de Oostkouter stellen we voor om de Pauluskerk te verbouwen tot gemeenschapscentrum met ruimtes die kunnen worden aangepast aan de behoefte. Daardoor zouden zowel vergaderingen, kleine feestjes als optredens in de zaal mogelijk zijn.”

“Ook de nog te bouwen kinderopvang in de buurt (Brieltuin II), nu gehuisvest naast de parking van sportcomplex Palaestra, kan daar geïntegreerd worden. Petegem, dat met een derde van de inwoners de grootste deelgemeente van Deinze is, zal trouwens in de toekomst nog meer behoefte hebben aan gemeenschapszalen. Zeker omdat ook het centrum Ter Wilgen in de Poelstraat verdwijnt. De kerk kan dan een aanvulling worden.”

Baken van rust

GroenRood-voorzitter Peter Parmentier die vertrouwd is met de herbestemming van religieus erfgoed haalt nog bijkomende argumenten aan voor de keuze om de Martinuskerk als ‘kerk’ te behouden. “Deze kerk is inderdaad beter geschikt voor een religieuze invulling. De bijna 900 jaar oude kerk met romaanse toren is van binnen een baken van rust en nodigt uit tot bezinning en sacraliteit. Het feit dat de Pauluskerk als enige kerk in Deinze geen eigendom is van de stad zou de keuze niet mogen beïnvloeden.”

Buurtbewoner en GroenRood-gemeenteraadslid Dirk Stroobandt hoopt dat de stad het kerkenplan herbekijkt. “Wij zijn op zoek gegaan naar een haalbaar evenwicht tussen het respect voor de gelovige kerkgebruiker en de draaglast voor de gemeenschap”, besluit Stroobandt.