Corruptieonderzoek levert Saudi-Arabië 85 miljard euro op
Miljardair Alwaleed bin Talal is bij het onderzoek in opspraak gekomen. Foto: AP

De Saoedische overheid heeft in een groot anticorruptieonderzoek voor meer dan 400 miljard riyal, omgerekend 85 miljard euro, schikkingen getroffen. Er zitten nog altijd 56 verdachten opgesloten, meldt procureur-generaal Saud al-Mojeb.

Het gerecupereerde bedrag omvat ‘verschillende soorten activa, waaronder vastgoed, handelszaken, waardepapieren en contant geld’, zo meldt al-Mojeb.

In totaal werden er sinds november 381 mensen gedagvaard in het fraudeonderzoek. De meeste van hen hebben intussen schuld bekend en een schikking met de overheid getroffen. Anderen worden niet langer vervolgd wegens een gebrek aan bewijzen.

Daarnaast zijn er nog 56 verdachten die worden vastgehouden. De overheid weigerde een schikking te treffen met hen, omdat ze ook in andere gerechtelijke dossiers genoemd worden.

Het fraudeonderzoek in Saoedi-Arabië is van een ongeziene omvang. Volgens de zender Al-Arabiya zijn onder meer elf prinsen, vier zittende ministers en 34 ex-ministers betrokken. Ook de 62-jarige prins Alwaleed bin Talal, een van de rijkste mensen ter wereld, is in opspraak gekomen. Hij werd pas het voorbije weekend vrijgelaten, nadat hij bijna drie maanden werd vastgehouden in het luxueuze Ritz-Carlton Hotel in Riyad.

Het fraudeonderzoek kwam er op initiatief van kroonprins Mohammed ben-Salman, die zich de afgelopen maanden ook al liet opmerken met hervormingsplannen. Volgens verschillende waarnemers probeert Mohammed ben-Salman, die gezien wordt als de eigenlijke leider van het land, met het onderzoek zijn macht nog te verstevigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig