VRT-icoon Tante Terry overleden
Foto: rr
In het Imeldaziekenhuis van Bonheiden is de legendarische omroepster en tv-presentatrice Tante Terry op 86-jarige leeftijd overleden. Ze wordt beschouwd als één van de pioniers van jeugdprogramma's.

Tante Terry werd op 8 september 1931 in Hoboken geboren als Esther Verbeeck. Ze maakte de geboorte van de Vlaamse televisie mee als lid van het zangkoor 'De Gouden Sleutel' en werkte zelf vanaf 1953 voor de Belgische televisie (destijds nog NIR). Samen met Paula Semer en Nora Steyaert was ze een van de eerste omroepsters.

In het jeugdprogramma 'Komt toch eens kijken' was ze 'televisietante' aan de zijde van Bob Davidse, alias Nonkel Bob. Als Tante Terry presenteerde ze vanaf 1961 gedurende achttien jaar 'Klein, klein kleutertje'. Ze werd daarbij geassisteerd door haar zelf ontworpen eekhoorn Kraakje. 'Wat Gert met Samson doet, deed Tante Terry met haar eekhoorn Kraakje', schreef De Standaard ooit.

Na haar ontslag in 1979 bij de toenmalige BRT stapte Van Ginderen in de zakenwereld. Ze deed public relations en organiseerde uiteenlopende activiteiten.

VTM en zangcarrière

Van bij de oprichting van VTM in 1989 ging ze opnieuw voor televisie werken, opnieuw voor kinderprogramma's. Ze was met name binnengehaald om de teksten in te spreken voor 'Tjilp de mus'. Bij VTM jureerde Van Ginderen in diverse programma's zoals 'Nu of Nooit' en 'Miss Belgian Beauty'.

In 1992 werd Tante Terry manager van Silvy Melody, later zangeres van de dancegroep Sylver. Nog later ging ze zelf aan de slag als zangeres. Zo viel ze in 1999 eens in voor La Esterella in een theaterproductie in de Bourla in Antwerpen. Geen verrassing, want in 1965 had ze al een avondvullend programma, de Ohne Mann-show, waarin ze zong over alles wat in het leven van een vrouw een grote en kleine rol speelt. Het werd ook in Wallonië en Duitsland een succes.

Van Ginderen was ook presentatrice van modeshows, Sinterklaas- en andere kindershows. Ze heeft ook een lange reeks platen gemaakt waarop ze sprookjes en kinderverhalen vertelt, en liedjes (bijvoorbeeld van Dalida) zingt.

'Mama is altijd heel positief in het leven blijven staan

'Mama heeft eigenlijk altijd een goede gezondheid gehad.' Dat zegt Guy Van Ginderen (48), de enige zoon van de dinsdag overleden Terry Van Ginderen. 'Tot in november vorig jaar, toen moest ze een operatie aan het hart ondergaan en daar zijn wat complicaties bijgekomen. Ze heeft nog hard gevochten om er weer bovenop te komen, maar een drietal weken geleden heeft ze een longontsteking opgelopen, en dat is haar wellicht fataal geworden.'

'Zij is een moeder van vele generaties geweest', zegt haar zoon, die een internationaal consultingbedrijf heeft. 'Ik was altijd heel erg trots op haar, omdat ik besefte was ze betekende, maar voor mij en voor mijn zoon, haar enige kleinzoon, was ze iemand die altijd klaar stond. Die altijd blij was en de zaken positief benaderde.'

Guy Van Ginderen heeft niet alleen goede herinneringen aan zijn moeder als een van de eerste tv-omroepsters en als presentatrice van kinderprogramma's, maar ook aan haar carrière daarna. 'Ze heeft na haar tv-carrière nog een mooie loopbaan uitgebouwd in de public relations. Ze was ook voor mij een grote steun bij de uitbouw van mijn bedrijf, Prime Performance. Ze heeft héél veel voor mij betekend.'