Ierland organiseert referendum over abortus: ‘Het kan veranderen’
Foto: AFP

De Ierse regering gaat een referendum organiseren over de legalisering van abortus. Dat maakte premier Leo Varadkar maandagavond bekend. Nu bestaat er in Ierland bijna een totaalverbod.

Het referendum zal niet over de goedkeuring van een specifieke wet gaan, maar wel over het behoud of het schrappen van het achtste amendement van de Ierse grondwet. Dat legt vast dat een ongeboren kind evenveel recht op leven heeft als de moeder, wat abortus in principe in alle omstandigheden onwettig maakt. Ook bij verkrachting, incest of afwijkingen.

Alleen als het leven van de vrouw in gevaar is, bestaat er intussen een uitzondering. Die is ingevoerd na de dood van Savita Halappanavar. Zij overleed in 2012 in een ziekenhuis in Galway aan een bloedvergiftiging.

Ierland organiseert referendum over abortus: ‘Het kan veranderen’
Varadkar zei dat hij zal pleiten voor de schrapping van het amendement. Foto: REUTERS

Indien het Ierse volk het achtste amendement, ingevoerd in 1983, schrapt, zal het parlement de mogelijkheid krijgen om nieuwe wetgeving op te stellen die abortus mogelijk maakt tot de twaalfde week van de zwangerschap, en uitzonderlijk ook later. Daaraan zouden dan wel strenge voorwaarden verbonden worden.

Naar het buitenland

Varadkar zei maandagavond dat hij zal pleiten voor de schrapping van het amendement. ‘We weten dat elk jaar duizenden Ierse vrouwen, uit elk graafschap van het land, voor abortussen naar het buitenland gaan. We weten dat veel vrouwen abortuspillen per post krijgen om hun zwangerschap te beëindigen. We hebben abortussen in Ierland, maar die zijn onveilig, ongereguleerd en onwettig’, aldus de premier.

Volgens officiële cijfers voor 2016 gaven 3.265 vrouwen en meisjes Ierse adressen op toen ze in Engeland en Wales een beroep deden op abortusklinieken.

‘Het kan veranderen en dat ligt in onze handen’, zegt Varadkar.

De National Women’s Council of Ireland is blij met de aankondiging. ‘Elke zwangerschap is anders, elke beslissing is erg persoonlijk. Vrouwen en meisjes in Ierland verdienen waardigheid. Ze verdienen het recht op privacy, familie en een thuis’, zegt directeur Orla O’Connor.

De volksraadpleging in het overwegend katholieke land zal eind mei worden gehouden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in