VTM Nieuws bracht maandag opvallend nieuws uit eigen huis: journalist Boudewijn Van Spilbeeck gaat voortaan door het leven als vrouw.

Bo Van Spilbeeck is nu al een half jaar in behandeling, om ook fysiek vrouw te worden. Ze krijgt hormonentherapie en er zijn in de nabije toekomst verscheidene vervrouwelijkende ingrepen gepland. ‘Het zal nog een jaar duren voor mijn transitie helemaal is afgerond en mijn lichaam volledig in overeenstemming is met mijn geest’, schrijft Bo in een persoonlijke boodschap, die ze na het VTM Nieuws via Twitter verspreidde (lees de brief onderaan).

Bo Van Spilbeeck krijgt de steun van de hoofdredactie en van al haar collega’s bij VTM Nieuws en bij heel Medialaan. Ze verdwijnt een tijdlang van het scherm, maar blijft wel doorwerken op de redactie. Ze is ook vast van plan om terug te keren in de schijnwerpers.

De journaliste schrijft dat ze al heel haar leven worstelt met haar genderidentiteit en dat ze er 15 jaar geleden al over nadacht om de transitie te maken. Ze vreesde toen dat ze haar ‘fantastische job’, haar vrienden en ‘vooral mijn dierbaar gezin’ zou verliezen.

Ook nu is de beslissing niet gemakkelijk geweest voor haar partner, haar kinderen en haar naaste familie. ‘Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen.’

VTM-journaliste Cathérine Moerkerke volgde Bo de voorbije zes maanden. Haar reportage is dinsdag te zien op VTM, om 21.40 uur.

Mensen die vragen hebben rond gender, kunnen terecht bij het Transgender Infopunt op het gratis nummer 0800/96.316.

Persoonlijke boodschap Van Spilbeeck by De Standaard on Scribd

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig