Na zeven jaar voorbereiding is het dossier van het Nationaal Park Hoge Kempen en de Duinengordel tot erkenning als Unesco Werelderfgoed afgerond. Ook de aangrenzende tuinwijken en voormalige steenkoolmijnen van Winterslag, Waterschei en Zwartberg in Genk, en van Eisden in Maasmechelen maken deel uit van de kandidatuur.

Op maandag 29 januari leverde het Nationaal Park Hoge Kempen het dossier namens de Vlaamse overheid af op het Unesco-hoofdkwartier in Parijs.

5.700 hectare

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied met meer dan 5.700 hectare bos en heide. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.

In 2010 toonde een haalbaarheidsonderzoek aan dat het Nationaal Park kans maakt om Unesco Werelderfgoed te worden, waarna het op de indicatieve lijst van Unesco belandde. Het Werelderfgoedcomité moet nu beslissen over de mogelijke erkenning.

Wie een uitstapje wil maken naar het park om te wandelen, fietsen of mountainbiken, kan terecht op de website http://www.nationaalparkhogekempen.be/nl voor meer informatie.