Israël laakt verbod op gebruik term ‘Poolse dodenkampen’
Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Polen. Foto: EPA-EFE

Een nieuwe Poolse wet moet het strafbaar maken om nog te praten over ‘de Poolse dodenkampen’. Vanuit Israël klinkt verontwaardiging.

Auschwitz, Maj­danek, Sobibor, Treblinka: veel van de beruchtste concentratie- of uitroeiingskampen van de nazi’s lagen in bezet Polen, en worden wel eens kortweg omschreven als de ‘Poolse dodenkampen’. Maar de Poolse overheid wil die omschrijving verbieden. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde vrijdag al een wetsvoorstel in die zin goed, dat nu ter goedkeuring aan de Poolse Senaat en president voorgelegd wordt. De wet zou een geldboete of een straf opleggen aan wie termen hanteert die de indruk kunnen wekken dat het Poolse volk medeverantwoordelijk zou zijn aan de organisatie van de kampen.

Voor de Poolse regering is de waarheid eenvoudig: alle Polen waren helden die zich tegen de nazi’s verzetten, nuances daarbij zijn nestbevuiling. De werkelijkheid is genuanceerder.

Toch reageerden Israëlische leiders reageerden gebeten op het nieuws. ‘Je kunt de geschiedenis niet veranderen en de Holocaust niet ontkennen’, zei premier Benjamin Netanyahu, die de Poolse ambassadeur in zijn land meteen op het matje riep. Naar verluidt gaf hij hem de opdracht om de Poolse premier Mateusz Morawiecki ‘mijn sterke tegenkanting tegen de wet overmaken’.

Ook de Israëlische president Reuven Rivin mengde zich in de discussie. ‘Je kan de geschiedenis niet vervalsen, je kan ze niet herschrijven, je kan de waarheid niet verdoezelen.’ Volgens zijn woordvoerder zei hij dat ‘iedere misdaad, iedere inbreuk moet veroordeeld, aangeklaagd, onderzocht en publiek gemaakt worden’.