Jambon neemt drastische maatregelen tegen mensensmokkel
Deze snelwegparking in Groot-Bijgaarden trekt veel transitmigranten aan. Foto: mvl

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontplooit een actieplan om de smokkel van illegale transitmigranten aan banden leggen. Dat omvat drie maatregelen, zo schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Ten eerste zullen vijf snelwegparkings richting de kust van zonsondergang tot zonsopgang bewaakt worden door een privébedrijf, met veiligheidsagenten én honden. Tot de opdracht is toegewezen aan een firma, zal de politie die taak op zich nemen, vanaf maandagavond al.

Om welke parkings het gaat, wou Jambon oorspronkelijk niet in detail kwijt, maar in De ochtend op Radio 1 preciseerde de minister dat het om parkings langs de E40 richting kust gaat, maar dat het plan flexibel is. Hij gelooft dat de inzet van veiligheidsagenten een afschrikkend effect kan hebben. Zij mogen tussenkomen wanneer er zich een acuut probleem aandient, bijvoorbeeld bij een vechtpartij. Maar het echte politiewerk, zoals arrestaties of transmigranten uit vrachtwagens halen, mogen de veiligheidsagenten niet uitvoeren, legde Jambon uit. Ze kunnen in dat geval de politie verwittigen.

Ten tweede zullen de lokale en federale politie elke dag controles uitvoeren op het spoor, langs de snelwegen en in de haven van Zeebrugge. Het gaat om kleine, flexibele acties die niet aangekondigd worden.

Tot slot zal de taskforce tegen mensensmokkel een versnelling hoger schakelen. Volgende week komen alle veiligheids- en gerechtelijke diensten samen om informatie over de bendes uit te wisselen, zodat ze gericht aangepakt kunnen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig