Tickets Tomorrowland nu al voor drievoudige van de prijs verkocht op zwarte markt
Foto: DBA

Het duurde zaterdag nog geen uur voordat de eerste reeks Tomorrowlandtickets waren uitverkocht. Amper een dag later verschenen de eerste kaarten op verschillende tweedehandssites, vaak voor meer dan drie keer de reguliere prijs. VTM Nieuws contacteerde enkele verkopers, maar die weigerden de tickets voor de officiële prijs te verkopen, en dat is strafbaar.

Zaterdag ging de eerste ronde dag- en weekendtickets van Tomorrowland voor uitsluitend Belgen in de verkoop. Een uur later waren ze allemaal weg. Niet alleen enthousiaste festivalgangers kochten de kaarten, zo blijkt. Op tweedehandssites doken ze nu al op, soms wel voor drie keer de prijs die je aan de kassa betaalt.

Zo vond VTM Nieuws op een doorverkoopsite een zogeheten Full Madness Comfort Pass. Normaliter kost die 380 euro, maar de verkoper wilde er graag 860 euro voor hebben. Op 2dehands.be was het ook raak: ‘prijs overeen te komen’, aldus de verkoper. VTM Nieuws bood de officiële prijs voor de kaarten, maar daar had de verkoper geen oren naar.

Strafbaar

Hoewel het doorverkopen van tickets niet illegaal is, mag je volgens de wet geen meerprijs vragen. Volgens 2dehands.be kunnen boetes oplopen tot maar liefst 60.000 euro. ‘Wij werken daarvoor samen met de Overheidsdienst Economie, die ons na afloop vaak een lijst stuurt met de vraag kan u gegevens doorsturen van deze gebruikers die mogelijk tickets op een illegale manier hebben doorverkocht’, zegt Petra Baeck, woordvoerder van de verkoopsite, tegen VTM Nieuws.

Speling

Om fraude te voorkomen moet een ticket van Tomorrowland worden gekoppeld aan de identiteitskaart van de koper. Dat kan echter pas nadat de officiële verkoop is afgelopen, maar dat duurt nog een week. In die tijd kunnen kaarten dus nog doorverkocht worden en van eigenaar wisselen.

De week speling is volgens de festivalorganisatie ingebouwd, omdat het geregeld voorkomt dat mensen te veel tickets kopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig