Fransman Ogier wint openingsmanche WK rally, Neuville wordt nog knap vijfde
Ogier won voor de zesde keer in Monte Carlo. Foto: Photo News

Sébastien Ogier en corijder Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) hebben voor de vijfde opeenvolgende keer, voor de zesde keer in hun carrière, de Rally van Monte Carlo op hun naam geschreven. De Est Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) eindigde als tweede. Jari Matti-Latvala (Toyota Yaris WRC) vervolledigde het podium. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) maakte op de slotdag nog twee plaatsen goed en eindigde als vijfde.

De slotdag van de Monte Carlo begon met de klim van de befaamde Col de Turini. Neuville leek op weg naar ritwinst, maar Ogier stak hem nog net de loef af. Met nog 3 ritten te rijden begon de Fransman te controleren. Thierry Neuville stak daarentegen nog een tandje bij. Met twee snelste tijden op rij, had hij bij het ingaan van de laatste klassementsrit een achterstand van 7.2 seconden op Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) en 8.4 seconden op Kris Meeke (Citroën C3 WRC).

Fransman Ogier wint openingsmanche WK rally, Neuville wordt nog knap vijfde
Foto: Photo News

Neuville haalde in de slotrit alles uit de kast en wipte nog over Elfyn Evans. Het verschil tussen beide rijders bedroeg één luttele seconde. Kris Meeke verbaasde vriend en vijand door een zeer matige Monte Carlo af te sluiten met de snelste tijd in de powerstage. De strijd om de vijfde plaats leek beslecht tot Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) in de allerlaatste klassementsrit in de fout ging. Een dure fout, want Lappi zakte van de 4e naar de 7e plaats.

Na een fout op donderdagavond toonde Thierry Neuville grote mentale weerbaarheid. De Oostkantonner was niet van zijn stuk te brengen, ook niet na een lekke band op vrijdagochtend. Nadien ging het crescendo en won Neuville 5 klassementsritten. In de WK tussenstand neemt Ogier de leiding met 26 punten. Neuville staat op de 5e plaats met 14 punten. Bij de merken staan Ford en Toyota met elk 33 punten aan de leiding.

De volgende WK-manche rally is de Rally van Zweden half februari.