Waterpeil Seine blijft stijgen
Foto: Reuters

In de Franse hoofdstad Parijs is het waterpeil van de Seine in de nacht van zaterdag op zondag blijven stijgen. De piek wordt zondagavond verwacht, waarna het waterpeil langzaam opnieuw zou dalen.

Het peil van de rivier zou volgens de gespecialiseerde overheidsdienst Vigicrues de komende uren nog toenemen tot 5,95 meter. Dat is vier meter hoger dan het normale peil, maar nog steeds lager dan de piek van juni 2016 (6,1 meter) en het historische record van 1910 (8,62 meter).

Zondag reikte het water tot aan de dijen van de Zouaaf, het beroemde standbeeld aan de Pont de l’Alma dat als populaire referentie dient wanneer de Seine dreigt te overstromen. Niet ver daarvandaan, aan de Eiffeltoren, blijven de boten aan de kade. De autoriteiten herinneren eraan dat kanoën op de Seine bijzonder gevaarlijk is en dus verboden.

In de Parijse regio zijn de voorbije dagen een duizendtal mensen geëvacueerd als gevolg van de overstromingen, die veroorzaakt zijn door de zware regenval van de voorbije weken en maanden. Verwacht wordt dat het waterpeil vanaf maandag opnieuw zal dalen, maar dat zal volgens de autoriteiten bijzonder langzaam gebeuren. Het zou nog weken duren vooraleer de situatie helemaal genormaliseerd zal zijn.