McCarthy klopt Viviani in Australië, Devenyns is knap vierde
McCarthy juicht, Viviani baalt. De Australiër pakt zijn tweede profzege. Foto: Photo News

Jay McCarthy (Bora-hansgrohe) heeft de Cadel Evans Road Race (Aus/World Tour) op zijn naam gebracht. De thuisrijder haalde het na 164 km in Geelong in de sprint voor de Italiaan Elia Viviani (Quick Step Floors) en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Dries Devenyns werd eerste landgenoot op een vierde plaats.

Na de Tour down Under kreeg het peloton zondag een tweede koers van World Tourniveau, nochtans slechts de vierde editie van de wedstrijd, voorgeschoteld en dat bij temperaturen die de 40 graden ruim overschreden. Dat belette dat toch niet heel wat renners zich wilden tonen bij de start en probeerden mee te schuiven in de vroege vlucht.

Uiteindelijk slaagden vijf renners in dat opzet: Robbert De Greef (Roompot), Pavel Kochetskov (Katusha-Alpecin), Alexander Porter, Sam Welsford (nationale selectie) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport). Maximaal kregen ze 6:30 bonus van het peloton waarna de laatste drie vluchters op het lokale circuit werden gevat door een uitgedund peloton, op zo’n 15 km van het eind..

Op dat lokale circuit moesten de renners telkens over de Challambra Crescent, dé kans om weg te snellen uit het peloton, waar LottoNL-Jumbo het tempo hoog hield. Een groepje van negen slaagde daar ook in: Daniel Oss en Jay McCarthy (Bora-hansgrohe), George Bennnett en Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Esteban Chaves en Daryl Impey (Mitchelton- Scott), Simon Gerrans (BMC), Pierre Latour (AG2R) en onze landgenoot Dries Devenyns (Quick Step Floors).

Een mooi groepje, maar met enkele snelle namen, dus waagde Pierre Latour zijn kans, maar Oss leverde goed werk voor zijn nieuwe werkgever Bora-Hansgrohe en bracht de Fransman terug. Het peloton, of wat daar nog van restte, volgde intussen op slechts zo’n 15 seconden en naderde snel. Het sein voor Esteban Chaves om een versnelling te plaatsen op 3 km van het eind. De Colombiaan sprokkelde slechts een 50-tal meter bonus onder de vod van de laatste km en dat zou niet volstaan om te juichen. De groep van acht, met intussen ook het peloton walste over hem heen op zo’n 750 meter, in de sprint haalde McCarthey het voor Viviani en Impey.

Voor de 25-jarige Australiër is het zijn tweede overwinning bij de profs, na een zege in de Tour Down Under in 2016. Hij volgt op de erelijst Nikias Arndt op.

McCarthy klopt Viviani in Australië, Devenyns is knap vierde
Foto: Photo News
McCarthy klopt Viviani in Australië, Devenyns is knap vierde
Devenyns, uiterste rechts, wordt vierde. Foto: Photo News

- Uitslag -

1. Jay McCarthy (Aus/BOH) in 4u04:00 (gem. 40,32 km/u)

2. Elia Viviani (Ita/QST) op 0:00

3. Daryl Impey (ZAf/MTS) 0:00

++ 4. Dries Devenyns (Bel/QST) 0:00

5. Simon Gerrans (Aus/BMC) 0:00

6. Nikias Arndt (Dui/SUN) 0:00

7. Steele Von Hoff (Aus/AUS) 0:00

8. Maurits Lammertink (Ned/TKA) 0:00

9. Enrico Battaglin (Ita/TLJ) 0:00

10. Lars Bak (Den/LTS) 0:00

11. Robert Gesink (Ned/TLJ) 0:00

12. Owain Doull (GBr/SKY) 0:00

13. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:00

14. Koen de Kort (Ned/TFS) 0:00

++ 15. Maarten Wynants (Bel/TLJ) 0:00

16. Cameron Meyer (Aus/MTS) 0:00

17. José Goncalves (Por/TKA) 0:00

18. Mikaël Chérel (Fra/ALM) 0:00

++ 19. Bjorg Lambrecht (Bel/LTS) 0:00

20. Ruben Guerreiro (Por/TFS) 0:00

McCarthy: “Zege betekent heel veel voor mij”

Jay McCarthey (25) heeft pas zijn tweede profzege beet met de overwinning in de Cadel Evans Road Race. De sprinter van Bora-hansgrohe is daarmee de eerste Australische winnaar van de vierde editie van deze wedstrijd.

In 2016 pakte McCarthy een overwinning in de Tour Down Under, maar nu verging het hem minder goed. “Ik was een beetje ontgoocheld over mijn prestatie in die koers”, sprak hij na afloop, “hier kreeg ik een nieuwe kans en ik kwam met veel zin en vertrouwen naar hier, van plan om het beter te doen.”

McCarthy had aan ploegmaat Daniel Oss veel steun in het slot. “Ik wist dat het peloton met Viviani niet ver was en dan was er ook nog de aanval van Chaves. Daniel moest aan de bak en hij leverde goed werk. Op het eind was het aan mij om het af te maken. Het balkon van mijn hotel keek uit op de finish, dus ik wist wat me te wachten stond en hoe ik de sprint moest aanpakken.”

Hoewel Viviani nog van heel ver kwam, wist McCarthy hem alsnog nipt af te houden. “Hij kwam nog stevig opzetten”, beseft McCarthy, “maar ook ik had de goede snelheid in de benen en pak hier de zege. Dit betekent heel veel voor mij, zeker na die Tour down Under.”