Finnen kiezen nieuwe president
Foto: REUTERS

In Finland zijn zondag de stemlokalen geopend voor de verkiezing van een nieuwe president. Uittredend president Sauli Niinisto is volgens de peilingen favoriet om een tweede mandaat van zes jaar in de wacht te slepen.

De 69-jarige Ninisto, een voormalig minister van Financiën, moet het opnemen tegen zeven andere kandidaten. In de peilingen geniet de conservatieve politicus echter een duidelijke voorsprong. Sommige dichtten hem 60 tot 70 procent van de stemmen toe, wat een tweede ronde op 11 februari overbodig zou maken.

Pekka Haavisto, de groene kandidaat die zes jaar geleden de stembusgang verloor van Ninisto, is volgens de peilingen de belangrijkste uitdager. Andere kandidaten zijn Laura Huhtasaari van de populistische Finse Partij (de vroegere Ware Finnen, nvdr) en Paavo Varynen, die als onafhankelijke opkomt.

Voor deze verkiezingen zijn 4,4 miljoen Finnen stemgerechtigd. Een op drie kiezers heeft wel al op voorhand gestemd. De president heeft in Finland voornamelijk een ceremoniële functie, maar inzake buitenlands beleid heeft het staatshoofd wel een zeg. Kiezers waarderen volgens analisten het evenwichtig beleid dat Ninisto voert. Hij zoekt toenadering tot de Navo, maar zonder de Russische buren voor het hoofd te stoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig