De Russische ordediensten hebben zondag Alejksej Navalni opgepakt. Dat gebeurde luttele minuten nadat de oppositieleider zijn aanhangers had vervoegd tijdens een demonstratie tegen president Vladimir Poetin in de hoofdstad Moskou. 's Avonds werd hij opnieuw vrijgelaten, meldt zijn advocaat.

'Men heeft mij opgepakt. Het heeft geen belang. Kom naar Tverskaïa. Jullie zijn niet gekomen voor mij, maar voor jezelf en jullie toekomst', zo sprak hij via de sociale netwerksite zijn aanhang toe. Navalni speelde zondag kat en muis met de politie, die eerder op de dag al vergeefs naar zijn appartement was getrokken.

Medewerkers van Navalni zetten zondagochtend opnames online waarop te zien is hoe politieagenten de kantoren betreden en medewerkers van de kritikaster van het Kremlin ondervragen. De politie zou volgens de woordvoerster gezegd hebben dat ze een bommelding onderzoeken. De agenten onderbraken de streaming van manifestaties in het oosten van het land. 

's Avonds werd Navalni opnieuw vrijgelaten. Dat meldt zijn advocaat aan het peragentschap Reuters. Er is geen klacht tegen hem ingediend.

Alexei Navalni riep op om in zo veel mogelijk grote Russische steden te protesteren tegen de presidentsverkiezingen van 18 maart. Honderden supporters van Navalni kwamen al op straat omdat ze vrezen voor vervalste verkiezingen. De politie heeft geen toestemming gegeven voor protestmarsen in onder meer Moskou en Sint-Petersburg.

Onaantastbare leider

Al achttien jaar lang is Vladimir Poetin de onaantastbare sterke leider van het land. Hij domineert – nu eens als premier, dan weer als president – al bijna twee decennia de televisiejournaals. De jongeren van vandaag hebben nooit iemand anders gekend. Belangrijke tegenkandidaten zijn er niet. Een van de weinige politici die een beetje leven in de brouwerij brengen, is Alexei Navalni (41).

Nochtans heeft het Russische gerecht beslist dat de politicus zich niet kandidaat mag stellen, omdat hij veroordeeld is wegens fraude. Toch blijft hij campagne voeren, maar dan tegen de verkiezingen. Hij heeft geen nood aan radio of televisie omdat hij op de sociale media surft.

Verkiezingen

Het gaat ’m bij de presidentsverkiezingen van 18 maart dus niet om de vraag wie zal winnen, want dat wordt Vladimir Poetin. Wat wél belangrijk is, is de opkomst. Het Kremlin wil 70 procent kiezers op de been krijgen, maar vele specialisten vrezen dat dat wat hoog gegrepen is.

Voor Poetin is het belangrijk dat hij aan de buitenwereld kan tonen dat zijn bewind nog altijd kan rekenen op de steun van een groot deel van de bevolking. Dat is net het punt waar Navalni zo op hamert: hij wil de mensen duidelijk maken dat het lot van Poetin niet in steen is gebeiteld. Verandering is mogelijk, roept hij op zijn meetings.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig