Çavaria Awards uitgereikt: ‘Seksualiteit bespreekbaar maken voor jong en oud’
Eva Van Der Gucht praat als ‘Dokter Bea’ over seksualiteit op Ketnet.

Holebi- en transgenderkoepel çavaria heeft zaterdagavond op een benefietavond in Gent zijn jaarlijkse onderscheidingen uitgereikt. De awards gingen naar VRT-zender Ketnet, politicus Piet De Bruyn (N-VA) en de overleden activiste Deborah Lambilotte.

Ketnet won de Çavaria Media Award omdat de kinder- en jeugdzender van de openbare omroep met programma’s als ‘De Dokter Bea Show’ op maat van kinderen en jongeren informeert over seksuele diversiteit en genderdiversiteit. ‘Ketnet maakt dingen bespreekbaar voor jong en oud. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot’, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit.

Piet De Bruyn ging met de Çavaria Campaign Award aan de haal. Hij werd gelauwerd voor zijn werk als rapporteur voor de rechten van LGBTI-personen in de Raad Van Europa. Vooral zijn rapport ‘Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people’ noemt çavaria baanbrekend. ‘Het werk van Piet De Bruyn is het eerste omvangrijke Europese rapport dat de rechten van intersekse personen verdedigt’, verklaart Borghs.

Deborah Lambillotte, die anderhalf jaar geleden overleed, kreeg de Çavaria Lifetime Achievement. Ze was een holebi-, transgender en intersekse activiste met een lange staat van dienst. Ze was bestuurslid van çavaria, werkte voor het Oost-Vlaamse regenbooghuis Casa Rosa en was actief in verschillende verenigingen in binnen- en buitenland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig