Limburgse politiehond overlijdt onverwacht
Foto: Facebook

Politiezone Carma is in rouw. Afgelopen nacht overleed hun ‘toegewijde en trouwe’ politiehond Djaika na een plotse maagziekte. Op Facebook bedankt de politiezone haar voor haar inzet de afgelopen zes jaar.

Het overlijden van de hond komt onverwacht. 'Ze is vannacht overleden na een plotse maagziekte', schrijft de politie. De hond was al zes jaar in dienst. De politie bedankte de hond voor haar inzet.

Hond als voorwerp

Ons land beschouwt een politiehond bij de uitvoering van politietaken momenteel als een voorwerp, naast de andere politiemiddelen die ingezet worden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat veranderen, blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Katja Gabriëls (Open VLD).

In haar vraagstelling verwees Gabriëls naar het feit dat een politiehond van de politiezone Brussel-West enkele maanden geleden zwaargewond raakte nadat het dier in een appartement in Jette met een mes werd aangevallen door een psychiatrische patiënt. Naar aanleiding daarvan werd een petitie opgestart om de politiehond te laten erkennen als een verlengstuk van een politieagent. ‘Door de huidige wettelijke kwalificatie van de politiehond kan een begeleider zijn hond niet eens gewettigd verdedigen en is de wettige verdediging ook niet inroepbaar’, aldus Gabriëls.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig