Bart De Wever: 'Niet aan mij om te beslissen over Puigdemont'
Foto: Belga

Carles Puigdemont kan enkel de eed afleggen als minister-president van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement en toestemming heeft van een rechter. Dat heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof beslist. Eerder zou hij onderhandeld hebben om zijn speech vanuit het Vlaams Parlement te geven. 'Dat is niet aan mij om te beslissen, maar Puigdemont is bij mij overal welkom', reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VTM.

De Catalaanse leider Puigdemont verblijft al sinds oktober vorig jaar in België. Hij is Spanje ontvlucht omdat hij door de Spaanse overheid dreigt gearresteerd te worden voor rebellie en verduistering.

Puigdemont is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als minister-president van Catalonië, maar daarvoor moet hij fysiek aanwezig zijn in het parlement. Indien Puigdemont naar Catalonië afreist, zal hij gearresteerd worden door de Spaanse overheid. 'Ik begrijp dat België geen diplomatieke rel wil met Spanje, maar we zullen toch een een standpunt moeten innemen', zei De Wever aan VTM. 'Polen wordt constant berispt door de EU, maar de Spanjaarden laten ze met rust.'

Eerder deze maand had Puigdemont al te kennen gegeven dat hij graag aanwezig zou zijn op de eedaflegging en de inhuldiging van het Catalaanse parlement. De twee belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen, Puigdemonts eigen Junts per Catalonia, en het linkse Esquerra Republicana de Catalunya bereikten daarover eerder deze maand een akkoord. Samen met de anarchistische CUP hebben de drie separatistische partijen een meerderheid in het parlement. 

Nominatie verhinderen

Maar de Spaanse regering liet weten er alles aan te zullen doen om de nominatie van Puigdemont tegen te houden. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria had aan de Raad van State gevraagd of het mogelijk was om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Catalanen om Puigdemont aan te stellen als minister-president. Die Raad van State zag geen grond om in beroep te kunnen gaan tegen de kandidatuur van Puigdemont, maar de Spaanse regering stapte toch naar het Grondwettelijk Hof. 'Het advies van de Raad van State is niet bindend', zei Saenz daarover. 

En dat Grondwettelijk Hof heeft zaterdag de overtuiging van de Spaanse regering gevolgd en zegt dat Puigdemont fysiek op de inhuldiging moet zijn om Catalonië te mogen besturen en een toelating moet hebben van een rechtbank. 

Komende dinsdag zou het Catalaans parlement in Barcelona debatteren over een nieuwe minister-president. Daarna was een stemming voorzien. Het is op dit moment onduidelijk of die nog doorgaat.

Onderhandelingen met N-VA

De ex-president van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, zou onderhandeld hebben met de N-VA over de mogelijkheid om vanuit het Vlaams Parlement zijn inhuldigingsspeech uit te spreken komende dinsdag. Dat meldde het Spaanse persagentschap EFE zaterdagavond, op basis van niet nader genoemde nationalistische bronnen. De onderhandelingen dateren van voor het nieuws dat het Grondwettelijk Hof van Spanje Puigdemonts eedaflegging liet opschorten.

'Dat is niet correct', zei De Wever. 'Het is ook helemaal niet aan de N-VA om zo een beslissing te nemen.' De Wever zegt Puigdemont wel te helpen, maar wijst erop dat hij niet kan beslissen of de Catalaan in het Vlaams Parlement mag speechen. Hij zegt dat het bureau van het Vlaams Parlement dat moet beslissen, maar zelf lijkt hij het idee genegen te zijn. 

'Er is tot op heden nog geen enkele aanvraag ingediend.' Dat zegt Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. 'Als er een aanvraag binnenkomt, oordeelt in principe het Vast Bureau', aldus Peumans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig