Koerden palmen plein voor Brussel-Centraal in met anti-Erdogan betoging
Pro-Koerdische betoging in Brussel Foto: Belga
Een duizendtal Koerden en sympathisanten hebben zaterdag het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal ingepalmd om te betogen tegen de Turkse aanvallen op de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië. De betogers zijn boos omdat een reactie van de VN, Europa en de Verenigde Staten uitblijft.

'De VS, de EU en de VN hebben zwakke verklaringen afgelegd waardoor de ernst van de situatie niet aangepakt is. Dit heeft op zijn beurt de Turkse agressie aangemoedigd', klinkt het bij NavBel, de Koerdische gemeenschap in België.

DeTurkse president Recep Tayyip Erdogan probeert in Afrin de Koerdische militie YPG te verjagen met militaire aanvallen. De YPG wil in Noord-Syrië namelijk een eigen Koerdische staat vestigen. President Erdogan liet woensdag optekenen dat hij de actie voortzet tot alle 'terroristen' zijn uitgeroeid. De Koerdische gemeenschap in België spreekt van een genocide. Bij de Turkse aanvallen vielen ook al tientallen burgerslachtoffers.

Verschillende spanddoeken op de betoging aan Brussel-Centraal spraken dan ook duidelijke taal: 'Gisteren Hitler, vandaag Erdogan'.
De Koerdische gemeenschap hoopt dat de Europese en Amerikaanse autoriteiten toch nog een duidelijk standpunt innemen tegen Turks president Erdogan en Afrin beveiligen.

Betoging in Keulen ontbonden

Ook in andere Europese steden kwamen Koerden en hun medestanders zaterdag op straat tegen het Turkse offensief in Syrië. In het Duitse Keulen gaf politie zaterdag bevel een betoging te ontbinden. Op de manifestatie werden verboden symbolen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) getoond. 

De betoging in Keulen, waaraan ruim 14.000 mensen deelnamen, werd tegengehouden en ontbonden nadat ‘verscheidene betogers onder meer vlaggen met de beeltenis van de historische PKK-leider Abdullah Öcalan hadden opgestoken’, zei een politiewoordvoerder. Hij voegde eraan toe dat twee mensen waren opgepakt.

Opstootjes in Amsterdam

Tijdens een betoging van Koerden in Amsterdam zijn er zaterdag wat opstootjes geweest, melden de plaatselijke ordediensten. Of er mensen zijn aangehouden, kan de politie nog niet zeggen.

De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen een man met een Turkse vlag op de groep afliep. Politie en ook mensen van de organiserende Federatie Koerden in Nederland probeerden de gemoederen te bedaren, maar konden niet voorkomen dat er enkele klappen vielen.

Deelnemers van de manifestatie riepen mensen op druk uit te oefenen op hun politieke leiders om de Turkse president Tayyip Erdogan te stoppen. ‘Toen de Koerden tegen IS streden, was iedereen tevreden, maar nu zijn de Koerden verraden’, klonk het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig