Dit duo gaat Rudy De Leeuw opvolgen als ABVV-voorzitter
Robert Vertenueil Foto: BELGA

De socialistische vakbond neemt in juni afscheid van voorzitter Rudy De Leeuw, die met pensioen gaat. De Waals-Brabander Robert Vertenueil wordt zijn opvolger, met de Limburgse Miranda Ulens als nieuwe nummer twee.

Twaalf jaar lang zal Rudy De Leeuw aan het hoofd hebben gestaan van het ABVV, wanneer hij op 1 juni de fakkel doorgeeft aan Robert Vertenueil, de huidige federale nummer twee van de socialistische vakbond (en tegelijk nummer één van de Franstalige vleugel FGTB). Vertenueil zal op het vierjaarlijkse statutaire congres van het ABVV zonder tegenstand verkozen worden tot nieuwe voorzitter.

Daar stopt de stoelendans niet. De leiding van het ABVV moet altijd uit een Nederlandstalig-Franstalig duo bestaan. Door het vertrek van De Leeuw, die wel nog tot volgend jaar voorzitter blijft van de Europese vakbondskoepel EVV, moet er een nieuw ‘Vlaams gezicht’ komen aan de top.

Het gaat om de 49-jarige Miranda Ulens. Zij is sinds 2014 lid van het zeven leden tellende federale ABVV-secretariaat en geniet voor haar promotie naar algemeen secretaris de steun van de Vlaamse vleugel en van de beroepscentrales. De Limburgse komt uit de financiële sector en maakte carrière bij bediendebond BBTK.

Wie weet is Miranda Ulens op weg om de nieuwe Mia De Vits te worden. De Vits was in de jaren negentig ook lange tijd de nummer twee, om dan in 2002 zelf ABVV-voorzitter te worden – als allereerste vrouw boven aan een vakbond.

Geen gelijkheid m/v

Ulens moet op haar beurt een opvolger krijgen in het federaal secretariaat. Hierbij zou de ambtenarenbond ACOD een kandidaat mogen voordragen. Om de genderverhouding aan de top van het ABVV wat meer in evenwicht te brengen (nu staan twee vrouwen tegenover vijf mannen), zou de ACOD voor een vrouw kiezen.

In dat geval zouden er vanuit Vlaanderen drie vrouwen gemandateerd zijn in het federale secretariaat, tegen nul uit Wallonië en Brussel. Al kan het nog zijn dat Brusselaar Philippe Van Muylder in de loop van het jaar door Estelle Ceulemans wordt opgevolgd. En dan zou de ABVV-top vier vrouwen tellen tegen drie mannen.

Voor Ceulemans wordt het een terugkeer naar de top. Zij had in 2014 de publieke steun van Rudy De Leeuw om nummer twee te worden, na het vertrek van Anne Demelenne, maar botste op een veto van de Luikse metallo’s, die Marc Goblet naar voren schoven. Wegens ziekte deed Goblet vorig jaar afstand van zijn mandaat aan Vertenueil.

Voorzitter De Leeuw zat na de afwijzing van Ceulemans danig verveeld met de onevenwichtige m/v-verhouding die er het gevolg van was, maar moest plooien voor de Luikse FGTB.

Geen melodrama

In Vlaanderen is de 53-jarige Vertenueil een nobele onbekende, ook al staat hij sinds juni vorig in de coulissen klaar om De Leeuw op te volgen. In de voorbije maanden heeft hij nog niet veel van zich doen spreken, minder alleszins dan zijn flamboyante collega Thiery Bodson, die de Waalse FGTB leidt.

Vertenueil maakte carrière in de Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale in het ABVV. Daar was hij de nationaal verantwoordelijke voor de bouwsector. Hij hield er de naam aan over een goede onderhandelaar te zijn. Zelf zei hij daarover aan de RTBF: ‘Ik jaag me nooit op en kan urenlang aan de onderhandelingstafel blijven zitten.’

Die introspectie klopt met wat er over hem bij de werkgeversfederaties is te horen, op basis van zijn eerste optredens in de Groep van Tien, het belangrijkste nationale overlegforum tussen de sociale partners. ‘Hij lijkt minder gebruik te maken van melodramatische taal en gebaren dan sommige van zijn voorgangers’, luidt het.

Geen softie

Maar dat maakt van hem inhoudelijk nog geen softie. Vertenueil past in de FGTB-lijn die de huidige regering-Michel als antisociaal diaboliseert en waar het stakingswapen nooit veraf is. Al beseft de nieuwe rode vakbondsleider ‘dat we moeten werken aan ons negatieve imago in de publieke opinie’.

Zijn eerste grote test worden de tweejaarlijkse loononderhandelingen met de werkgevers, in het late najaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig