Vergeten ruimte onder Brussels Zuidstation krijgt nieuwe invulling
Foto: Facebook Pascal Smet

Er zijn foto’s opgedoken van een ondergrondse ruimte aan het Brusselse Zuidstation. De beelden tonen een intacte zaal met tientallen zuilen. Eigenaar NMBS bekijkt de komende maanden hoe het de zaal een nieuwe invulling kan geven.

Brussels minister voor Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) ging tijdens een werkbezoek aan de wijk rond het Zuidstation een kijkje nemen in de goedbewaarde ruimte, bevestigt zijn woordvoerder Mathias Dobbels aan nieuwsblad.be. ‘Het lijkt ons een interessante plaats om activiteiten in te organiseren. Al moeten daarvoor eerst afspraken gemaakt worden met de NMBS, die eigenaar is van de ruimte’, zegt Dobbels.

Het ondergrondse paleis ligt tussen het Zuidstation en de Kleine Ring, onder de sporen. De tientallen zuilen op de foto doen denken aan de bouwstijl die ook opduikt in het Brusselse Noordstation. Uit een andere foto blijkt dat er destijds vermoedelijk ook (illegale) feesten hebben plaatsgevonden. Al moeten we daarvoor minstens zestien jaar teruggaan in de tijd, want alle drankprijzen staan nog uitgedrukt in Belgische frank (en waren bovendien spotgoedkoop).

Vergeten ruimte onder Brussels Zuidstation krijgt nieuwe invulling
Foto: Facebook Pascal Smet

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols bestaat de ruimte uit een kleine en grote Quadrilatère. ‘Allebei zeer grote ruimtes’, klinkt het. ‘Ze zijn niet toegankelijk voor het publiek, alleen voor werkbezoeken.’

Ook bij de NMBS kunnen ze niets kwijt over de toekomst van de goedbewaarde plaats. ‘Een duidelijke visie over de toekomst ervan wordt in de loop van de volgende maanden verwacht’, besluit Crols.

Vergeten ruimte onder Brussels Zuidstation krijgt nieuwe invulling
Foto: Facebook Pascal Smet

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig