Minstens 27 Carrefour-winkels gesloten, regering plant overleg
Foto: Boumediene Belbachir

Na de aangekondigde ontslagronde bij Carrefour, blijven vrijdag minstens 27 winkels gesloten uit protest. Op verschillende plekken worden personeelsvergaderingen en gehouden. De regering praat om 16.30 uur met de vakbonden.

Liefst 24 van de gesloten winkels zijn hypermarkten, waarvan er één in Vlaanderen ligt: de met sluiting bedreigde hypermarkt van Genk. De drie overige winkels die gesloten blijven, zijn de Carrefour Markets in Henegouwen, Brussel en Waterloo. Vooral in Wallonië blijven veel winkels dicht uit solidariteit met de vestigingen die moeten sluiten, aldus de Franstalige vakbond CNE.

In verschillende vestigingen vinden personeelsvergaderingen plaats. In sommige Carrefourvestigingen is nu al beslist om ook dit weekend het werk niet te hervatten. Dat is onder meer het geval voor de winkels in de regio van Charleroi.

Overleg Premier Charles Michel en verschillende ministers van de federale regering praten vrijdagnamiddag met de vakbonden van Carrefour België. Om 16.30 uur zullen de eerste minister, minister van Werk Kris Peeters (CD&V), minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de bonden ontvangen op de Lambermont, de ambtswoning van de premier. De premier had donderdagnamiddag al een telefonisch contact met de directie van Carrefour.

De vakbond roept niet op tot staking, maar steunt de acties van de werknemers wel. Carrefour telt in totaal 785 winkels in ons land, waarvan een groot deel uitgebaat wordt door zelfstandigen.

SchadeHoe groot de schade van de vakbondsacties is voor Carrefour, is nog niet bekend. Vrijdag en vooral zaterdag is traditioneel een druk koopmoment. 'We beseffen dat de boodschap die we gisteren hebben gebracht, hard aankomt', verklaarde de Carrefour-woorvoerder vrijdagochtend. 'We moeten nu plaats laten voor emotie. De schade is echter vooral voor de klant, die nu voor een gesloten deur dreigt te staan.'Maar volgens Van Outryve vindt die klant ook de weg naar alternatieven. 'We merkten gisteren een piek in onze onlineverkoop van voeding. De klant kan zijn boodschappen dan thuis laten leveren of oppikken in een verkooppunt dat open is.'

Herstructurering

Gisteren lagen 45 hypermarkten van Carrefour stil nadat de werknemers te horen hadden gekregen dat 1.233 medewerkers getroffen zouden worden door de herstructurering. Het gaat om 1.053 personeelsleden van de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel van Carrefour in Evere. De hypermarktvestigingen in Genk en Angleur gaan helemaal dicht. Andere winkels moeten inkrimpen. In totaal wordt 10 procent van het personeel bij Carrefour getroffen.

De herstructurering is volgens Carrefour noodzakelijk om de kosten te drukken en te kunnen investeren in e-commerce, bio-producten, verse producten en huismerken.

Carrefour stelt vandaag 11.500 mannen en vrouwen tewerk in België, verspreid over 45 Carrefour Hypermarkten, 443 Market Supermarkten, 296 Express buurtwinkels en 179 Drive afhaalpunten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in