Portland, Chackie Jam en Sons winnen De Nieuwe Lichting van StuBru
De Nieuwe Lichting van 2018: Sons, Chackie Jam en Portland. Foto: Jokko

Met een livestream op Facebook maakte Studio Brussel de winnaars van De Nieuwe Lichting 2018 bekend. De eer ging dit jaar naar de indiefolk van Portland, de garagerock van Sons en de discopop van Chackie Jam.

De Nieuwe Lichting, de muziekwedstrijd die Studio Brussel sinds 2013 organiseert, mag drie nieuwe namen bijgraveren op de erelijst. Na een week waarin StuBru-luisteraars hun stemmen konden uitbrengen op een shortlist van negen finalisten, trekken Portland, Chackie Jam en Sons aan het langste eind.

Studio Brussel gooide het dit jaar over een andere boeg voor de wedstrijd. De traditionele finaleliveshow in de Ancienne Belgique werd vervangen door een prijsuitreiking op Facebook Live. Daarvoor had de zender de negen finalisten (met naast de uiteindelijke winnaars ook nog Yves Paquet, Yusuf, Jay MNG, Masai JR, Danny Blue and the old socks en Hipster Jugend) naar de DAFT opnamestudio’s in Malmédy gesommeerd. Zij moesten gezamenlijk nagelbijten tijdens een gimmick die bij de livestream hoorde: pas als genoeg mensen een lamp-emoji gereageerd hadden op de livestream, vielen enkele finalisten af. Tot er aan het eind drie over bleven.

Oud ‘nieuws’

Daarvan lijkt Portland de meest opvallende klant. Hun ‘Pouring rain’, een dromerige folksong die aan Fleet Foxes doet denken, was veruit het beste nummer van het pak. Alleen: dat schreven we twee jaar geledenook al, toen de Leuvenaars in de finale van Humo’s Rock Rally stonden. En hoe ‘nieuw’ kan een lichting nog zijn als die song al 646.000 plays verzamelde op Spotify?

Dan oogt Sons verser: de Antwerpenaren spelen nog maar twee jaar samen, en lijken erop gebrand te bewijzen dat vettige garagerock nog toekomst heeft met ‘Ricochet’. Hun stadsgenoten van Chackie Jam hebben het dan weer meer op uw heupen dan op uw nekspieren gemunt. Hun ‘Hachi’ is dansbare discopop met een refrein waar radiozenders van gaan kwijlen: ‘never stop the dance/ we can never stop dancing’.

In tegenstelling tot de vorige jaren worden de winnaars niet beloond met een plek op de affiche van Pukkelpop. Die hoofdprijs is vervangen door opnametijd in de Daft Studio’s. Verder rest de bands vooral een stiekeme hoop: zoveel airplay krijgen als de winst vorig jaar opleverde aan Tamino.