De vakbonden zijn erg hard geschrokken van de aangekondigde herstructurering bij Carrefour. ‘Het is heel duidelijk dat zich hier drama’s zullen afspelen’, zegt het LBC. Twee hypermarkten wil de directie al in juni sluiten.

De maatregelen die de Franse supermarktketen in België wil doorvoeren in het kader van het transformatieplan, kunnen gevolgen hebben voor maximaal 1.233 personen. Het gaat om 1.053 mensen in de hypermarkten en 180 personen op de hoofdzetel van Carrefour België in Evere. Twee hypermarkten, in Genk en Luik, gaan dicht. Andere moeten inkrimpen.

De vakbonden klagen aan dat de directie niet duidelijk is in haar communicatie over wie allemaal getroffen zal worden. ‘Amateurisme’, zegt Jan De Weghe van BBTK. ‘De directie toont een gebrek aan emoties. Dit komt veel harder aan dan verwacht.’ Bij LBC heeft men het over ‘een sociaal bloedbad’. Volgens Kristel Van Damme is het ‘heel duidelijk dat zich hier drama’s zullen afspelen’.

Waar is het fout gelopen met Carrefour? Van Damme ziet twee oorzaken: de toegenomen concurrentie en e-commerce. Wat dat laatste betreft heeft de keten volgens haar de boot gemist. 'Aanvankelijk was Carrefour op dat vlak zeer performant, maar uiteindelijk heeft men daar toch nog de boot gemist door wisselingen in de directie', zegt ze.

Werkonderbrekingen

Volgens de bonden heeft de ‘schrikreactie’ in verschillende winkels al tot spontane werkonderbrekingen geleid. De vakbonden gaan nu in sneltempo met de directie onderhandelen. Elke week zal een nieuwe ondernemingsraad plaatsvinden, zegt Van Damme. De bonden hopen het aantal getroffen werknemers terug te dringen.

Bij de herstructurering in 2010, waarbij een banenverlies van 1.672 was aangekondigd, vielen geen naakte ontslagen. Toen gingen 910 werknemers op brugpensioen vanaf 52 jaar.

Volgens de liberale vakbond ACLVB mag evenwel nog niet geconcludeerd worden dat 1.233 personen ontslagen worden. Sommigen personeelsleden bijvoorbeeld krijgen een ander statuut. Voor hen betekent impact niet noodzakelijk ontslag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig