45 hypermarkten van Carrefour lagen donderdagmiddag plat nadat Carrefour Belgium meldde dat 1.233 medewerkers getroffen zouden worden door de herstructurering. De hypermarktvestigingen in Genk en Angleur gaan zelfs helemaal dicht. In totaal wordt 10 procent van het personeel bij Carrefour getroffen.

LEES OOK: Niet de eerste klap voor Carrefour België

De herstructurering is volgens Carrefour noodzakelijk om de kosten te drukken en  te kunnen investeren in e-commerce, bio-producten, verse producten en huismerken. 

Dit plan, dat onder de wet-Renault valt, zou maximaal 1.233 personen treffen of ruim 10 procent van de jobs bij Carrefour België. Dat is verhoudingsgewijs een stuk meer dan de 2.400 'vrijwillige vertrekken' die er in Frankrijk komen, waar de groep bijna de helft van zijn omzet boekt. Carrefour in België heeft overigens eerder al zwaar geherstructureerd.

Het personeel reageerde prompt met acties. In elf van de 45 hypermarkten werd uiteindelijk het werk neergelegd. Het gaat voornamelijk om hypermarkten in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen werd enkel in de met sluiting bedreigde hypermarkt in Genk het werk neergelegd.

Hoeveel winkels er vrijdag de deuren dichthouden, is nog niet duidelijk. 'Dat zal afhangen van de reactie van het personeel', zegt Baptiste van Outryve, de woordvoerder van Carrefour. 'Maar we zullen de klanten informeren via onze website.'
De christelijke bond CNE had aangekondigd dat de stakingen in de winkels wellicht zullen voortduren tot maandag.

De klappen in België vallen vooral bij de hypermarkten, waar 1.053 mensen onder het plan vallen. 180 personen op de hoofdzetel van Carrefour België zijn getroffen.  Volgens de liberale vakbond ACLVB mag echter niet geconcludeerd worden dat 1.233 personen ontslagen worden. Sommigen personeelsleden bijvoorbeeld krijgen een ander statuut. Voor hen betekent impact niet noodzakelijk ontslag. Toch gaat het om een groot plan.

Dat omvat, behalve de sluiting van twee hypermarkten:

  • efficiëntiemaatregelen in de 44 geïntegreerde hypermarkten;
  • drie hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden verkleind tot  een supermarkt;
  • de hypermarkt van Turnhout wordt verkleind maar blijft een hypermarkt;
  • twee structureel verlieslatende hypermarkten, met name Genk en Belle-Île in Angleur, gaan onherroepelijk dicht.

'Kille houding' 

Carrefour wil ook de openingsuren verruimen. Wat de hoofdzetel betreft, overweegt Carrefour België een vereenvoudiging en digitalisering van de taken, een hogere productiviteit van de centrale activiteiten en een herziening van de investeringen.

De socialistische vakbond BBTK zegt geshockeerd te zijn door de nonchalante en kille houding van de directie. Bij LBC heeft men het over ‘een sociaal bloedbad’.

Carrefour stelt vandaag 11.500 mannen en vrouwen tewerk in België, verspreid over 45 Carrefour Hypermarkten, 443 Market Supermarkten, 296 Express buurtwinkels en 179 Drive afhaalpunten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig