Beppe Grillo stopt bij Vijfsterrenbeweging
Beppe Grille stopt bij de Vijfsterrenbeweging Foto: AFP
De komiek doet een stap opzij bij de Vijfsterrenbeweging, de anti-establishmentpartij die hij in 2009 samen met Gianroberto Casaleggio oprichtte. De partij maakt zich klaar voor de algemene verkiezingen op 4 maart in Italië.

De 69-jarige humorist Grillo is een nieuwe blog begonnen waar hij wil focussen op technologie en een nieuwe toekomstvisie. Hij verwijst in zijn berichten niet meer naar de Vijfsterrenbeweging. Dat is opvallend, want zijn oude blog legde de kiem voor zijn politieke werk, en betekende de start van zijn carrière in de politiek. Op de nieuwe staat enkel nog een link naar de nieuwe website van de partij.

Grillo distantieerde zich al langer van de partij. Al in 2015 kondigde hij aan dat hij stopte met politiek en terugkeerde naar de comedy. Luigi di Maio werd in september verkozen als partijleider en is kandidaat voor het premierschap. ‘De partij staat op zijn eigen benen en wordt alsmaar sterker’, zei hij.

Van blog naar partij

Grillo verscheen in 2009 op het politieke toneel, samen met strateeg Gianroberto Caseleggio, met een blog waarin ze opkwamen tegen politieke corruptie. De blog was erg populair bij de bevolking, die leed onder de economische crisis en de traditionele politiek zat was. De blog werd de stuwende kracht achter het immense succes tijdens de verkiezingen van 2013. Toen was de Vijfsterrenbeweging de tweede grootste partij in Italië. Nu trekt ze dus zonder het oude boegbeeld naar de verkiezingen.

Italiaanse verkiezingen

Op 4 maart moeten de Italianen opnieuw naar de stembus. Het politieke speelveld dreigt erg modderig te worden. De peilers voorspellen politieke hoofdpijn en instabiliteit. En dat is allemaal de schuld van Silvio Berlusconi. De oude vos is veroordeeld voor fiscale fraude en kan voorlopig geen politiek mandaat opnemen, maar zijn invloed is opnieuw groter dan ooit.

Zeker is dat het rechtse blok, met de Forza Italia-partij van Berlusconi, de extreem-rechtse Lega Nord en de kleinere uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, ruim op kop liggen met 40 procent van de stemmen. De populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD – opnieuw geleid door Matteo Renzi – verdelen de rest van de stemmen, maar ze liggen minstens 10 procent achter.

Het land dreigt in een politieke impasse terecht te komen indien Forza Italia wint. Renzi zal niet met Berlusconi willen regeren. Hij noemde hem niet alleen een ‘bedreiging voor de democratie, maar ook voor de Italiaanse economie’. En een politieke impasse kan het land missen als kiespijn. De staatsfinanciën en de economie blijven een van de meest fragiele van Europa.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig