Paus vergelijkt ‘fake news’ met Bijbelse slang die Eva verleidde
Foto: REUTERS

Paus Franciscus heeft alle mensen opgeroepen de strijd aan te binden tegen de verspreiding van ‘fake news’. Opzettelijke valse berichtgeving vormt volgens hem een gevaar voor de samenleving.

‘De tragedie van de desinformatie is dat het anderen in diskrediet brengt, hen voorstelt als vijanden, zelfs tot het punt om hen te demoniseren en conflicten aan te wakkeren’, zegt Franciscus in zijn boodschap op de Werelddag van de sociale communicatiemiddelen. Over het onderwerp heeft hij een document geschreven.

De paus vergelijkt fake news met de slang uit de Bijbel die Eva verleidde om van de verboden vrucht te eten. Dat is volgens hem het eerste voorbeeld van misinformatie.

‘Fake news is een teken van een onverdraagzame en overgevoelige instelling en leidt enkel tot de verspreiding van arrogantie en haat’, vindt de paus. ‘Dat is het eindresultaat van onwaarheden.’

De paus roept journalisten en mensen op sociale media op om manipulatieve tactieken te ontmaskeren. Journalisten noemt hij de ‘beschermers van nieuws’.

De media moeten voor hem de onderliggende oorzaken van conflicten onderzoeken in plaats van lucratieve (kranten)koppen te produceren.