997 miljoen boete voor iPhone-chips
Qualcomm en Apple liggen ook overhoop in een patentruzie over de nieuwe iPhone X. Foto: AFP

Europa bestraft chipbouwer Qualcomm met een boete van 997 miljoen euro, omdat het Apple betaalde om zijn chips in de iPhone te gebruiken.

Qualcomm, de grootste producent van chips voor smartphones, krijgt een stevige boete van de Europese Commissie. 997 miljoen euro bedraagt die. Omgerekend in zijn eigen munt  (Qualcomm is Amerikaans) gaat het om een miljardenboete: 1,2 miljard dollar. Dat is 4,9 procent van Qualcomm’s omzet in 2017.

Volgens Margherete Vestager, Europees Commissaris voor Mededinging, heeft Qualcomm miljarden dollars aan één klant, Apple, betaald zodat die niets bij rivalen zou aankopen. 'Dat betekent dat geen enkele concurrent Qualcomm in die markt kon uitdagen, hoe goed zijn product ook mocht zijn.’

Het gaat om een overeenkomst die Qualcomm in 2011 met Apple sloot. Ze werd vernieuwd in 2013 en liep toen tot 2016. Qualcomm zou betalingen aan Apple stopzetten als die chips van concurrenten zou beginnen te gebruiken. Dat sloot de deur voor alternatieve aanbieders zoals Intel, meent de Europese Commissie.

Volgens Vestager overwoog Apple serieus om over te stappen naar Intel-chips, maar ‘het zou hen veel geld hebben gekost’ mocht het dat voor het aflopen van de overeenkomst hebben gedaan. Volgens haar treft Apple geen schuld in deze zaak.

Tussen Apple en Qualcomm zit er intussen een haar in de boter. Beide bedrijven staan over de hele wereld met getrokken messen tegenover elkaar in de rechtbank. Daarbij gaat het over conflicten over patentschendingen en misbruik van dominante marktpositie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig