Trumps voorprogramma
Minister van Economie Steven Mnuchin effent het pad voor Trump in Davos. Foto: Markus Schreiber/ap

Om Davos alvast warm te maken voor Trump, stonden twee van zijn ministers de media te woord.

Het voorprogramma van Donald Trump: zo zou je het media-optreden van twee van zijn ministers in Davos kunnen noemen. Steven Mnuchin, minister van Economie, en handelsminister Wilbur Ross stonden de pers te woord om de zegeningen van Trumps economische beleid in de verf te zetten. Maar ze klonken ook opvallend genuanceerd. ‘America First betekent niet dat we niet samenwerken met de rest van de wereld’, klonk het antwoord op een vraag of Trumps nationalisme wel compatibel is met de globaliseringsagenda van Davos. ‘Er is helemaal geen tegenstrijdigheid’, vond Mnuchin. ‘De president komt naar hier om er zeker van te zijn dat de wereldleiders zijn agenda goed begrijpen’.

Ook over de belastingverlagingen klonken geruststellende geluiden. ‘We willen geen race to the bottom’, zei Mnuchin. ‘We willen wel eerlijke concurrentie, ook op fiscaal vlak’. Tot voor de hervorming door Trump hadden de VS de hoogste vennootschapsbelasting ter wereld.

'Elke dag handelsoorlogen'

De maatregelen werpen intussen hun vruchten af, zeiden Mnuchin en Ross. ‘We streven naar een groei van 3 procent’, zo klonk het. ‘En de belastingmaatregelen staan niet op zichzelf. Er is ook deregulering, bijvoorbeeld op het gebied van energie, waardoor we makkelijker gas kunnen exporteren en minder afhankelijk worden van olie-import. En ook ons handelsbeleid is gericht op groei’.

Achter de importheffingen die de VS deze week afkondigden voor Chinese zonnepanelen en wasmachines moet niets bijzonders gezocht worden, zei Ross. ‘Handelsoorlogen worden elke dag uitgevochten, omdat er elke dag wel landen de regels overtreden. Veel landen bewijzen wel lippendienst aan vrijhandel, maar handelen daar niet naar’. De Amerikaanse regering overweegt ook nog om maatregelen te nemen tegen China op het gebied van intellectuele rechten en staal en aluminium.

Een vierde poot van Trumps stimuleringsprogramma worden investeringen in de infrastructuur. Daar zal nog dit jaar werk van worden gemaakt, kondigde Mnuchin aan. Hij ging niet verder verder in details.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in