De spoorwegpolitie heeft dinsdagavond een man met een mes neergeschoten in het station Gent-Sint-Pieters. Het gaat om een 28-jarige Afghaan.

Er zijn geen tekenen van radicalisme, maar de Afghaan vertoont wel zware psychologische problemen. Dat laat het parket van Gent weten. De Afghaan had een verblijfsvergunning.

Het onderzoek naar de feiten is volop aan de gang, zei woordvoerster Schoonjans. 'Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat de man met een mes het station binnenstormde en onmiddellijk uithaalde naar twee agenten van de spoorwegpolitie, die daarop het vuur opende. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het gevaar is geweken.'

De Afghaan had even voordien in de nachtwinkel aan de overkant van het stationsplein staan roepen en ook daar zijn mes getoond, zegt de uitbater van de winkel. 'Hij klonk wanhopig.'

Twee procedures

Het lab van de federale politie kwam ter plaatse voor sporenonderzoek. Er is een wapendeskundige aangesteld voor verder onderzoek en de camerabeelden in het station Gent-Sint-Pieters werden opgevraagd. 

Het parket bevestigt dat er twee onderzoeken opgestart werden. 'Zoals gebruikelijk zijn er twee procedures opgestart: een onderzoek naar de feiten die de man gepleegd heeft, en een onderzoek naar het schietincident. Het lab, het afstappingsteam, de ballistisch deskundige en de wetsgeneesheer onderzoeken de feiten', zegt de parket. De eerste camerabeelden zouden de piste van wettige zelfverdediging door de spoorwegagenten ondersteunen. Ook het Comité P is betrokken bij het onderzoek naar het schietincident.

De plaats van de feiten bleef afgesloten op bevel van de politie. Het station was wel toegankelijk via de ingang aan de Voskenslaan en Sint-Denijslaan. Woensdagochtend is het station opnieuw normaal geopend.