Eenentwintigste nominatie voor Meryl Streep
Foto: AFP

De Amerikaanse actrice Meryl Streep heeft haar 21ste Oscarnominatie beet, die voor de beste vrouwelijk actrice voor haar rol in ‘The Post’. Ze behoudt zo met een grote voorsprong het record van het meeste nominaties voor één persoon. Jack Nicholson en en Katharine Hepburn volgen op een behoorlijke afstand, met 12 nominaties.

Streep kon tot nu toe drie van haar nominaties verzilveren: die van beste vrouwelijke bijrol voor ‘Kramer vs. Kramer’ (1980), en die van beste actrice voor ‘Sophie’s choice’ (1983) en ‘The Iron Lady’ (2012). Katharine Hepburn kon vier keer een nominatie voor beste actrice verzilveren.

‘The Post’ van Steven Spielberg, met onder meer Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen, is slecht twee keer genomineerd voor de Oscars (beste film en beste actrice) en behoort dus niet tot de grote kanshebbers.

De film vertelt het verhaal van de publicatie van de Pentagon Papers in 1971. Streep en Hanks spelen de uitgever en de hoofdredacteur van de krant The Washington Post, die moeten beslissen of ze de documenten die bewijzen dat het Pentagon de Amerikaanse bevolking systematisch voorloog over de impact van de oorlog in Vietnam, naar buiten brengen nadat de regering aan de New York Times verboden had om de documenten van Daniel Ellsberg te publiceren.