Premier Michel verwelkomt president Abbas
Foto: Photo News

Premier Charles Michel verwelkomt de president van de Palestijnse autoriteiten Mahmoud Abbas in Brussel. De premier wil meer Europees engagement voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Abbas zoekt steun in Europa voor de Palestijnse zaak. Hij wil dat de Europese Unie de Palestijnse staat erkent. Abbas vraagt dit als reactie op de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten.

Abbas ontmoette gisteren ook al de Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Zij verzekerde Abbas dat de EU achter een tweestatenoplossing blijft staan met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad. ‘Dat is volgens ons de enige realistische manier om de verwachtingen van beide partijen in te lossen’, schrijft ze in een persbericht. ‘De EU zal Palestina blijven steunen, ook financieel.’

Onderwijs en humanitaire situatie

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) had maandag al een ontmoeting met Abbas om de toekomst van de Belgisch-Palestijnse internationale samenwerking te bespreken.

De twee bespraken de humanitaire situatie in Palestina. Abbas is België erg dankbaar voor de steun, zeker nadat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) vorige week in financiële problemen kwam. Zolang er geen hervormingen in het agentschap worden doorgevoerd, zal de VS 65 miljoen dollar bevriezen, laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie beklemtoont dat het niet gaat om een permanente annulering van de middelen. De Croo laat daarop de eerste schijf van de Belgische steun onmiddellijk overmaken aan het UNRWA. In totaal bedraagt de Belgische steun via een meerjarige financiering 19 miljoen dollar.

Momenteel focust de bilaterale samenwerking tussen België en Palestina vooral op onderwijs. De samenwerking verloopt echter stroef om dat een Palestijnse school gebouwd met Belgisch ontwikkelingsgeld genoemd werd naar een Palestijnse terroriste. Minister De Croo en president Abbas bespraken hoe hiervoor een oplossing kan worden gevonden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in