Belgische munten voortaan in Nederland gemaakt
Foto: Photo News

De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat gebeurt wel door een Belgisch bedrijf, meldt de FOD Financiën, want de instelling is in handen van groep Heylen uit Herentals.

Eind oktober werden bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen. Nu werd beslist de muntslag te gunnen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Die is sinds eind 2016 in handen van de Belgische groep Heylen.

‘De Belgische munten zullen in Utrecht worden geslagen, samen met munten uit Luxemburg en Jamaica’, bevestigt men bij het bedrijf. Dat heeft ook een vestiging in Westerlo, maar daar worden geen officiële munten gemaakt, wel jetons en penningen.

3 miljoen per jaar

De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar.

Het contract geldt voor vier jaar en omvat ook de exploitatierechten voor het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten. De Koninklijke Munt van België blijft instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook voor het tegengaan van valsmunterij.

Volgens de groep Heylen wordt dit jaar een productie van ongeveer 73 miljoen circulaire munten verwacht. ‘Het zou toch jammer zijn mocht onze Belgische groep de circulatiemunten maken voor 60 landen, maar niet voor ons eigen land. Met een aanbesteding met vier kandidaten weet je echter nooit. We zijn blij en vereerd met deze opdracht. We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen’, aldus topman Wim Heylen over de opdracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig