Politie pakt 17 mensen zonder papieren op ondanks protest
Foto: BELGA

Bij een politieactie in de Brusselse stations en op treinen van en naar Brussel zijn zondagavond 17 sans-papiers opgepakt. Dat meldt Olivier van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Zondag protesteerden honderden mensen nog aan het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering en haar staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

‘De actie is zondagavond wel degelijk doorgegaan. Die heeft plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt’, zegt Van Raemdonck.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de treinen naar stations vlak bij de snelwegparkings van de E40. Er werden 17 mensen zonder geldige papieren opgepakt. Zij worden doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken, die in de loop van de dag beslist wat er met hen gebeurt.

Zondagavond wou de politie een grootschalige actie in het Maximiliaanpark houden. Vrijwilligers waren daarom zondagmiddag naar het het park getrokken om alle migranten te verzamelen en hen onder te brengen bij gastvrije burgers. In totaal hebben ze 150 tot 200 mensen weggebracht. Die politieactie tegen transitmigranten raakte bekend na een lek vanuit de lokale politie.